139 години навърши Националният военен университет „Васил Левски“

По случай празника двама учени получиха почетното звание „Професор на годината“

Честванията на Празника на Военния университет във Велико Търново и отбелязването на 139-годишнината от съществуването на военнообразователната система в България започнаха с ритуално поднасяне на цветя на Паметника на патрона на университета Васил Левски и пред Паметника на възпитаниците на ВУЗ-а и се пренесе в Дома на културата. Тържеството бе удостоено с присъствието на зам.-министъра на отбраната генерал-лейтенант о.р. Атанас Запрянов и зам.-министъра на вътрешните работи Минко Бернер, заместник областния управител на област В. Търново Детелина Борисова, председателя на Общински съвет В. Търново Венцислав Спирдонов, директора на Областното управление на ППБЗН комисар Красимир Кръстев, бивши началници на НВУ, членове на Съвета на настоятелите на НВУ „В. Левски“, командири на висши формирования, ректори на университети, представители на бизнеса.
В словото си началникът на университета бригаден генерал Пламен Богданов припомни накратко историята на създаването на висшето военно училище и не без гордост заяви: „Възпитаниците на нашето училище участват във всички войни в следосвобожденска България. През 1945 г. то приема името на Васил Левски, а през 2002 г. е преобразувано в Национален военен университет. През годините висшето училище завоюва силни позиции и огромен авторитет. През 2016 г. то получи акредитационна оценка 9,17, която е най-високата, давана някога на висше военно учебно заведение. Само през последната година при нас има петима нови професори, седем доценти, един доктор на науките и 12 доктори. За миналата година средният успех при курсантите е много добър 4,93, а при студентите – 4,72. Университетът е водещ в областта на специалностите, свързани с националната сигурност и военното дело“. На преподавателите, командирите и обучаемите генералът пожела да са „здрави, целеустремени, амбициозни и решителни“.
В словото си зам.-министър генерал-лейтенант Атанас Запрянов се върна към историята на военното образование и наука, чието начало е поставено на 1.09.1878 г. с първото военно училище в Пловдив, открито официално на 26.11. в София (където днес се намира Централният военен клуб). Тези исторически подробности, впечатляващи и с географския си обхват (Пловдив, София, В. Търново, Шумен, Долна Митрополия), подчертават значимостта на традицията и приемствеността във военното образование. Тази традиция ражда гордост и отговорност, защото не само е наследена, но и трябва да бъде достойно продължена. НВУ все по-убедително реализира основните приоритети на Министерството на отбраната и става изразител на стратегическите възгледи за мисията на образованието въобще, а наследството му е наистина впечатляващо. „Вие сте съвременните творци на традициите на университета. Пазете и утвърждавайте традициите и университета! Бъдете достойни за защитата на отечеството! Вие сте бъдещето на нашите въоръжени сили”, призова зам.-министърът в духа на девиза на празника: „България над всичко!“.
От името на кмета на община В. Търново приветствие отправи зам.-кметът проф. д-р Георги Камарашев. Той подчерта, че ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и НВУ „В. Левски“ придават академичния дух на старопрестолния град и винаги са чувствали подкрепата на кмета в трудни времена. Говорейки за славната и дълга история на военното училище, зам.-кметът насочи вниманието на присъстващите към последните 15 години, от 01.09.2002 г., когато е връчено бойното знаме на НВУ, до наши дни и с респект и почит изреди имената на първопроходците. С пожелание „На многая лета“ завърши поздравът.
Проф. д-р Петко Петков, председател на Великотърновския клон на Съюза на учените, поднесе приветствие от името на своята организация и сподели, че в своето половинвековно съществуване (от 1964 г.) тя винаги се е крепяла на двата колоса в академичното образование, чието начало бе определено донякъде метафорично – ВТУ „Кирил и Методий“ като правоприемник на Търновската книжовна школа, създадена през 1871 г., и НВУ „В. Левски“, създаден едновременно с Третата българска държава.
По повод празника бяха получени поздравителни адреси от МО, МОН, народни представители, областния управител, кметове и др.
За проявен професионализъм, постигнати резултати в изпълнението на служебните задължения и принос в развитието и усъвършенстването на военнообразователната система със заповед на министъра на отбраната и на началника на университета бяха наградени университетски преподаватели, офицери, служители и курсанти.
По предложение на Тържественото заседание на Академичния съвет на НВУ „В. Левски“ от 21.ХI. с почетното звание „Професор на годината“ за учебната 2016/2017 г. са удостоени член-кор. проф. д.н. д.ик.н. инж. Венелин Терзиев, професор във Факултет „Общовойскови“, и полк. проф. д-р инж. Свилен Стефанов, декан на Факултет „Общовойскови“.
В отговор член-кор. проф. д.н. д.ик.н. инж. Венелин Терзиев благодари на цялото командване за добрия прием и подкрепата през всичките 7 години, в които е свързан с Военния университет, и на младите хора за добрата работа. Той подари на началника бригаден генерал Пламен Богданов икона на светите братя Кирил и Методий, която символично да напомня, че НВУ дава на обществото едни от най-добре подготвените експерти специалисти. Персонална благодарност получи и зам.-началникът полк. доц. д.н. Веселин Мадански с една от книгите на съвременния класик Георги Господинов, разказваща за преодолените видими и невидими кризи. Словото завърши с пожелания за здраве и успех на всички присъстващи.
Пред нашия кореспондент полк. проф. д-р инж. Свилен Стефанов разказа, че активно се включва в живота на университета и с научна, и с административна дейност. Участва в проекти – по ОП „Развитие на човешките ресурси“ (приключил успешно), в резултат на който са усъвършенствани системите за управление и е разработена нова софтуерна система във вуза; за създаване на Център за компетентности в партньорство с РУ „А. Кънчев“ и СА „Д. А. Ценов“, а през последните години се занимава предимно с компютърно моделиране и симулации. Според него казармата трябва да се възстанови, защото неоспорим факт е, че възпитава в дух на мъжество. Младите хора трудно се адаптират към курсантския начин на живот, днес те са свикнали на по-голяма свобода в мислите и поведението, но има и много кандидати, които отпадат по здравословни причини. Трябва да се възстанови и скъсаната нишка на приемствеността по отношение на офицерския състав.
След официалната част присъстващите имаха възможност да се насладят на уникален концерт в залата на Дома на културата.
Антоанета РАДНЕВА

Оставете първия коментар към "139 години навърши Националният военен университет „Васил Левски“"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*