Стартира международната конференция за информационните услуги за река Дунав

Форумът се провежда в рамките на два дни, като вчера бяха представени националните доклади от дунавските страни и свързаните с тях проекти

В зала „Европа“ на Доходно здание, се проведе международна конференция за информационните услуги за река Дунав (DISC Forum), на която домакин и съорганизатор е Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД). С встъпителни думи се включиха директорът на Дирекция „Координация на програми и проекти“ към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията Галина Василева, областният управител на Русе Галин Григоров, заместник-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева и изпълнителният директор на ИАППД инж. Павлин Цонев.

„За мен е чест и удоволствие да Ви приветствам на това значимо събитие, което се провежда именно в Дунавската столица на България Русе. През годините форумът се е доказал като новатор и вярвам, че по време на провеждането му ще бъдат представени интересни проекти и възможности за развитието на информационните технологии в областта на навигацията“, заяви Кръстева и връчи поздравителен адрес на инж. Цонев от името на кмета на община Русе Пламен Стоилов.

Форумът се провежда в рамките на два дни, като вчера бяха представени националните доклади от дунавските страни и свързаните с тях проекти. Днес, 6 декември, темата ще е насочена към частния сектор, чиито представители ще презентират хардуер и софтуер в областта на навигацията.

Всяка година ГИС (географски информационни системи) форума за р. Дунав организира информационно мероприятие, наречено DISC (Конференция за информационните услуги за река Дунав). Основната цел на нея е да бъде направен обзор на развитието в различните държави по отношение на изработването на електронни навигационни карти за вътрешно корабоплаване, обмен на данни, проучвания и др., и да се предостави възможност на организациите да се запознаят с използваните технологии и софтуерни решения в тази сфера.

ГИС Форумът за река Дунав е основан през 1997 г. като тристранна работна група на администрациите на плавателния път на Германия, Австрия и Словакия с основна цел развитие на обмена на географски данни и тясно сътрудничество в сферата на управлението на плавателния път на р. Дунав. От 1999 г. групата е подкрепяна от Дунавската комисия и се занимава с въпроси, свързани с речните информационни услуги (РИС). От тогава името на тристранната работна група се преименува на ГИС Форум за р. Дунав.

ФОРУМ

Оставете първия коментар към "Стартира международната конференция за информационните услуги за река Дунав"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*