Паметникът на Шумен стана на 36 години

Интерактивна пощенска картичка с изображение на паметника „Създатели на българската държава“ бе представена по повод 36-ия рожден ден на мемориалния комплекс в Шумен.

Всеки посетител на комплекса ще получава картичката като подарък през целия последен месец от годината, съобщиха от Общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“.

Годишнината беше отбелязана на 1 декември, петък, от 14.00 часа в Информационния център към паметника. Тогава бе открита и новата паметна плоча, на която са вписани имената на създателите на монумента. „По списък те са над 100 човека и, за съжаление, няма как да изпишем всички. Затова беше решено да бъдат написани имената на скулптури, художници, архитекти и това на главния инженер-конструктор“, каза директорът на предприятието Ваня Стоянова.

Подмяната на съществуващата плоча в момента се наложила, след като арх. Благой Атанасов – един от създателите на монумента, който живее в САЩ, през лятото дошъл със семейството си да им покаже творението си и не видял името си сред авторите. Мъжът си тръгнал разплакан и това силно огорчило екскурзоводите. След техния сигнал Художественият съвет към Община Шумен на заседание решил да се поправи несправедливото отношение.

Покани за участие в събитието са изпратени до членовете на авторския екип, участвал в създаването на проекта и в изграждането на целия комплекс. Идеята за изграждането на паметника се появява през 1977 г. по време на подготовката за честванията на 1300-годишнината от създаването на българската държава (681 г.). Строежът започва през август 1979 г., а паметникът е открит тържествено на 28 ноември 1981 г. Автори на монумента са скулпторите Крум Дамянов и Иван Славов, архитектите Георги Гечев, Благой Атанасов, художниците Владислав Паскалев, Стоян Велев и инженер-конструктурът П. Хаджов. Паметникът се състои от две групи бетонни форми, между които има малки пространства. Тук се намира най-голямата в Европа мозайка-триптих на открито, която заедно с 21 скулптури символизира идеята за създаването, развитието и възхода на българската държава в периода от VІІ до Х век.

Лилия ВЪЛКОВА

Оставете първия коментар към "Паметникът на Шумен стана на 36 години"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*