Разследваната за наркотици за 2,5 млн.лв. Леман Якимова остава в ареста

Няма доказателства, които да разколебаят обоснованото предположение, че Якимова е съпричастна към престъплението

Състав на Апелативния съд във Варна потвърди като законосъобразно определение на Окръжния съд в Разград от 16 ноември тази година, с което е бил потвърден ареста на Леман Якимова, съобщиха от институцията.

25-годишната жена е била привлечена като обвиняема през август затова, че в съучастие с Ивайло Иванов, тя като подбудител и помагач, а той като извършител, без надлежно разрешително държали с цел разпространение повече от 86 кг марихуана и амфетамини. Законът квалифицира това деяние като тежко умишлено престъпление в особено големи размери – за близо 2,5 млн. лева.

Пресслужбата на съда припомня, че Якимова е в ареста от 18 август тази година с определение на ОС – Разград. Два дни преди това, в Цар Калоян, при проверка на автовоз органите на реда открили в тайник множество пакети с марихуана и амфетамини. Иззетата дрога била 8,055 кг марихуана на стойност 48 330 лв. и 78,650 кг амфетамини на стойност 2 359 500 лв. Общата стойност на конфискуваната дрога е 2 407 830 лв. Иванов, който е вторият обвиняем по това досъдебно производство на ОД на МВР – Разград лично е посочил на разследващите тайника в автомобила, където са намерени наркотиците, както и начина, по който същият да бъде отворен.

Варненският апелативен съд потвърди основанията на първата съдебна инстанция и остави без уважение жалбата на защитата й. Адвокатът намира, че тримесечният престой на младата жена в ареста не е целесъобразен, още повече, че разследващите не са работили с нея. Прокуратурата от своя страна не намира основания за изменение в по-лека мярката за процесуална принуда спрямо обвиняемата, разследвана за тежко престъпление с изключително висока степен на обществена опасност. Разследването не е приключило, а срокът на следствените действия са удължени през октомври по предвидения от закона ред с още два месеца.

Както при първоначалното вземане на мярката, така и към настоящия момент няма доказателства, които да разколебаят обоснованото предположение, че Якимова е съпричастна към престъплението, за което е привлечена като обвиняема. Актуална все още е и опасността от укриване на обвиняемата, предвид наличните по делото данни за контакти и роднински връзки с лица от други европейски държави, както и данни за пътуванията й в чужбина. С оглед количеството, вида и стойността на откритите наркотици, на характеристиката на задружната престъпна дейност, за която има данни, че е започнала много преди акцията по задържането на двамата обвиняеми, и за този съд продължава да е реална опасността Леман Якимова да извърши престъпление.

Определението на Апелативния съд във Варна е окончателно.

Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Разследваната за наркотици за 2,5 млн.лв. Леман Якимова остава в ареста"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*