Детски европарламент заседава в Езерче на събитие за европредседателството

Ръчно нарисувана тениска изпратиха учениците като подарък на областния управител Гюнай Хюсмен

Своя интерпретация на заседание на Европейския парламент представиха деца от ОУ „Св.П.Хилендарски“ село Езерче по време на информационно културно събитие, посветено на десетата годишнина от членството на Република България в Европейския съюз и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Събитието бе под наслов: „Влак за Европа“, организира го НЧ „Образование 1894“ – Езерче със съдействието на Областната администрация-Разград.

По време на информационната част от събитието главният експерт в Областната администрация Светлин Симеонов представи две мултимедийни презентации за европредседателството и годишнината от членството на България в ЕС. Областната администрация предостави и таблата от изложбата „Европа в Лудогорието.

Поглед отвисоко“, която включва снимки с дрон на 23 обекта от областта, изградени или ремонтирани по европейски проекти. На един от фотосите е ремонтираната училищна сграда в Езерче.

В културната част от събитието, озаглавено „Влак за Европа“,  участваха ученици от местното училище. Сценарият включваше търсене на любимата кукла на тъжен клоун, когото новият му приятел Добротворко опитва да разведри като му разказва за Европа, за това как децата от Езерче се подготвят за българското председателство на Съвета на ЕС. Традиционни фолклорни и съвременни песни и танци, показващи многообразието на съвременна Европа, включваше подготовката, а част от програмата бе и възстановка на заседание на Европарламента от 2014 г. Деца влязоха в ролите на: Илияна Йотова, Кристалина Георгиева, Сергей Станишев, Николай Бареков, Момчил Неков, Мартин Шулц и други евродепутати и комисари. В програмата с фолклорни танци участва и Фолклорната група „Цар Калоян“ от Цар Калоян с ръководител Ростислав Русев.

Директорът на ОУ „Св.П. Хилендарски“ Зюлейха Карман обяви, че  по време на подготовката за събитието на децата от 5, 6 и 7 клас са закупени тениски,  върху които те с текстилни бои и маркери нарисували логото на Българското европредседателство. Ръчно нарисувана тениска децата изпратиха като подарък на областния управител Гюнай Хюсмен. По-малките ученици пък направили постери по темата за европредседателството.

ФОРУМ

Оставете първия коментар към "Детски европарламент заседава в Езерче на събитие за европредседателството"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*