Вечер на китайската кухня в Търговище

В кулинарно приключение из далечен и загадъчен Китай се превърна вечерта, посветена на китайското кулинарно изкуство

Гид в дебрите на китайската кухня в ресторант „Нова Мизия“ бе майстор готвачът Дай Лу, който от години работи във великотърновски ресторант. За пръв път бе организиран и конкурс за любители, които приготвиха различни китайски специалитети. Те бяха оценени по достойнство от Тони, както наричат приятелите майстор Лу, а в тази трудна задача му асистираха и преподавателките-доброволки по китайски език в Търговище Сю и Дю. Блюдата бяха разнообразни главно от основните четири кулинарни района в Китай. На голямата маса в ресторанта ухаеха ястия от Шандун (родното място на Конфуций). Достойно място бе отредено и на пикантните специалитети от съчуанската кухня.

Не липсваха такива и от южната провинция Гуанджюн, която се слави като най-богатата със своите 1600 блюда. Характерната с морските си дарове хуайянская кухня също бе намерила място сред кулинарното разнообразие. Най-добре в конкурса се представи Марияна Хаджиева, която представи ястие от пилешко месо от провинция Шандун. То бе високо оценено от майстор Лу, който също готви такава кухня и я познава отлично. Не бяха подминати и любителите на китайската кухня, за които бе организиран турнир за ядене с китайски пръчици. За доброто настроение се грижеха малките певци от ОУ „Христо Ботев“, които показаха на присъстващите колко хубави песни на китайски са научили. Вечерта бе организирана от клуб „Приятели на Китай“ в Търговище, съвместно с Институт „Конфуций“ във Велико Търново.

Йордан МИНЧЕВ

Оставете първия коментар към "Вечер на китайската кухня в Търговище"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*