Наследниците на най-кръвожадните диктатори

„Принц“ Нику Чаушеску проси пари за халба бира

(Продължава от бр.47)

Въпреки това след преврата, през 1989 г. Надя Команечи е една от първите, които бягат от Румъния. Заедно с друг емигрант – Константин Панаит, двамата тайно напускат родината си и вървят пеш 6 часа в тъмното през нощта, докато минат границата с Унгария. Оттам се прехвърлят в Австрия, откъдето пък отлитат за САЩ. А в Америка един човек чака Надя вече 18 години. Като състезателка, през 1976 г. тя става световна шампионка. На почетната стълбичка до нея стои шампионът при момчетата американецът Бърт Конър. На един от фотографите, снимащите награждаването, му хрумва да разчупи строгия официален протокол и се обръща към Конър с думите: „Хей, момче, наведи се и целуни това прекрасно момиче до теб“. Бърт се смущава, но изпълнява молбата на фотографа. Снимката, на която усмихнатото момче от капиталистическа Америка целува смутената млада надежда на социалистическа Румъния, обикаля света.

18 години по-късно двамата отново се срещат, женят се и имат син Дилън. Дори и след като е напуска Румъния, Надя Команечи не желае да споменават пред нея името на Нику Чаушеску и да я свързват по какъвто и да е начин с него. В интервю за сп. „Билд“ през 2011 г. на въпрос за връзката й със сина на бившия румънски диктатор Команечи отговаря: „Това са пълни глупости. С Нику Чаушеску просто работехме заедно в построяването на младежката организация на партията. Виждали сме се няколко пъти и нищо повече. Не мога да разбера защо хората обръщат внимание на такива неща. Преди 5 години един вестник написа, че съм имала афера с „мистериозен мъж“, защото сме пили кафе заедно. А този мъж беше брат ми“.

Прахосничеството на Нику Чаушеску струва доста скъпо на румънския народ. След преврата по направени груби сметки пиянските запои и останалите харчове само на Нику възлизат на около 5,4 млн. леи. В същото време Румъния е една от най-бедните държави в социалистическия лагер. Натрупаният от клана Чаушеску външен дълг е в размер на 3,5 млрд. долара. Цялото производство в страната отива за износ, парите от който пък отиват за покриване на държавните заеми. За хората в страната не остава нищо. Те живеят в мизерия на ръба на физическото оцеляване. А принц Нику пръска милиони долари все едно е син на арабски петролен шейх.

Диктаторският син явно доста си е повярвал, защото в един момент решава да не чака смъртта на баща си, а да завземе властта чрез военен преврат. За това разказва бившият зам.-началник на охраната на Чаушеску полк. Адриан Кристя, в интервю по телевизия România. Според полковника, родителите знаели за плана на сина си, но не гледали на него сериозно.

След преврата през 1989 г. и екзекуцията на Николае и Елена Чаушеску, децата им също са арестувани и съдени. Нику получава 15 години затвор по обвинение в геноцид над румънския народ. Някогашният царски охолен живот излиза доста солено на разглезения диктаторски син.

Бившият „червен принц“ прекарва в затвора до ноември 1993 г., когато е освободен заради тежка форма на чернодробна цироза и диабет. Алкохолът и порочният начин на живот толкова го съсипват, че останал без любимото американско уиски зад решетките, той отказва изобщо да яде. Налага се съкилийниците му насила да го хранят с лъжичка, за да не умре от глад. Нику Чаушеску умира на 25 септември 1996 г. в клиника във Виена на 45-годишна възраст. Последните години от живота си престолонаследникът прекарва на гарата в Букурещ като клошар. Облечен в старо протъркано палто той досажда на минувачите да го черпят по едно питие или цигара. „Хайде не се стискай. Дай пари за едно питие. Дай малко за една халбичка бира да си оправя махмурлука. Знаеш ли, че баща ми е построил твоята страна, в която ти сега живееш“, проси мърляв и брадясал някогашният румънски Дон Жуан.

Зоя, единствената дъщеря на Николае и Елена Чаушеску, е родена през 1949 г. Завършва математика и става доктор на науките. Има издадени и няколко труда в тази област. Подобно на своя по-малък брат, Зоя също е известна сред народа с любовните си похождения. Тя обича да организира купони, на които кани млади изпълнители, певци, актьори и хора на изкуствата. След купона някой от тях остава до сутринта в покоите на диктаторската щерка.

(Следва)

Иван ПЪРВАНОВ

Оставете първия коментар към "Наследниците на най-кръвожадните диктатори"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*