Френска фирма ще строи в Плевен нов завод за 30 млн. евро

Производството на 50 хил. тона малц ще развие трайно земеделието и в частност добива на ечемик

Построяването в Плевен на нов завод с годишен капацитет за производство на 50 хил. тона малц обявиха на пресконференция миналата седмица кметът на Община Плевен Георг Спартански и Оливие Жофроа, прокурист на дружеството. Тук бяха посланикът на Франция Н. Пр. Ерик Льобедел, Жан-Мари Деманж – регионален икономически съветник към Посолството, Константин Никитин – регионален директор на „Малтери Суфле България” ЕООД, областният управител Мирослав Петров.

Съществуващият в момента завод в Плевен произвежда годишно 15 хил. тона малц и увеличението на повече от три пъти на продукцията ще породи и повече заетост за фирмите, които работят с нас. Плевен, в който ще се появи този нов завод, ще бъде облагодетелстван от трайно развитие на земеделието чрез производството на ечемик. Утрояването на производството ще доведе и до увеличаване на нуждата от работа с транспортни фирми, което е добре за местния бизнес. А ако местните фирми от строителния бранш предложат конкурентни оферти, естествено, че ще бъдат избрани да реализират плановете ни, уточни Оливие Жофроа. Той допълни, че началото на строителството на новите мощности е предвидено за пролетта на 2018 г., а пускът им в експлоатация – за втората половина на 2019 г. Новият завод ще работи с последните най-модерни технологии, за да отговорим по-добре на европейските норми и изискванията на нашите клиенти в областта на защитата на околната среда. Работещите в момента за нас кадри ще преминат и съответното обучение, допълни Жофроа.

Кметът на Община Плевен Георг Спартански акцентира на дългосрочните намерения на „Малтери Суфле България” ЕООД да работи тук. Разширяването на производството е и знак към потенциални бъдещи инвеститори, които да разпознаят Плевен като добро място за вложенията си. Увеличаването на производствените мощности има кумулативен ефект в още доста области. Когато има икономика, конкуренцията за работна ръка повишава и работните заплати. За нас е и изключителна чест, че Н. Пр. Ерик Льобедел уважи пресконференцията ни, тъй като Франция е един от най-важните търговски и политически партньори на България, подчерта Спартански. Той каза още, че след старта на новите мощности ще се търсят целеви средства от правителството за ремонт на пътя към завода, което не изключва ангажимента на Общината за текущото му поддържане.

Посланикът на Франция Н. Пр. Ерик Льобедел информира, че „Малтери Суфле” е голяма и авторитетна  компания във Франция и в световен мащаб, както и че е най-големият производител на малц. След посещението на Президента на Франция Емануел Макрон в България се забелязва позитивна динамика в икономическите отношения, която динамика трябва да се предаде на всички предприятия. Това вече се случва в Плевен, където наблюдавам добро партньорство и в обмяната на опит и съвети, каза Н. Пр. Ерик Льобедел.

От общинския пресцентър припомнят, че „Малтери Суфле България” ЕООД държи в момента повече от 40% от пазарния дял за малц у нас. Амбицията на дружеството е да развива българските пазари, където има възможност за растеж.

Величка БОЖИКОВА

Оставете първия коментар към "Френска фирма ще строи в Плевен нов завод за 30 млн. евро"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*