Бразилка и русенец дебютираха с интересна изложба в Разград

Рафаел Форстър и Лукас Саша бяха сред първите посетители, предстои и изложба на футболистите от „Лудогорец“

Много колоритна, интересна, семейна, но интернационална изложба бе открита в Стъклената зала на Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград.

Лили Рикардо е бразилска художничка, завършила „Визуални изкуства“ в университета Санта Сечилия – Сантос, Сао Пауло, Бразилия. Картините, които представя в тази изложба, са вдъхновени от български народни приказки.

Теодор Тончев е дознател в Митница Русе, но и изследовател на самия себе си. Според него, „Рисуването започва някъде в невидимото, в отсъствието на форма. Възниква от състоянията на духовния свят“. Двамата художници наскоро сключиха брак, а изложбата е техен дебют в България.

Експозицията е едновременно съчетание между две същности, но диаметрално противопоставяне между двама творци, които показват по 21 свои произведения на коренно различна тематика. Лили Рикардо, освен че твори и е правила изложби в Бразилия и седем други държави, е била и учителка по изкуство. Тя е преподавала в общински и държавни училища в щата Сао Пауло и е сътрудничила на неправителствени организации по проекти със социалнообразователни мерки спрямо лишени от свобода и социално слаби хора, както и хора с различни психични заболявания. Има траен интерес към българските народни приказки и в Разград представя точно картини по мотиви на тези приказки, които тя нарича „вълшебни истории“. Теодор е магистър по право, рисува със замах, изразява чувствата си пряко чрез цветовете и когато рисува, го прави направо върху платното с мастило или маслени бои и не ползва скици, каза на откриването на изложбата директорът на галерията Тодор Тодоров. Накрая си пожела да види бразилски футболисти сред рисунките с обещанието, когато това стане, да отиде на мач на „Лудорец“. И точно тогава в залата се появиха Рафаел Форстър и Лукас Саша. Двамата разгледаха цялата галерия. А Лукас Саша ще чака Тодор Тодоров да му махне отнейде на централната трибуна на следващия мач, за да получи фланелката му лично от него. Подготвя се сертификат за приятелство на ХГ с двамата играчи. Предстои и специална среща, на която всички футболисти на „Лудогорец“ ще получат блокче за рисуване и 22 цвята бои. След това те ще подредят своя авторска изложба в галерията.

Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Бразилка и русенец дебютираха с интересна изложба в Разград"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*