С първа копка стартира проект за ремонт на крайбрежната ивица в Русе

Министър Николай Нанков присъства лично на събитието

Началото на седмицата започна със символична първа копка по проект „Рехабилитация и изграждане на зона за обществен отдих по крайбрежната ивица в района на ж.п. прелеза на речна гара до ул. „Мостова“, гр. Русе – първи, втори и трети етап“, по широкомащабният проект „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“. На събитието присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, главният архитект на Община Русе и ръководител на проекта арх. Живка Бучуковска, зам.-кметът по устройство на територията инж. Димитър Наков, зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев, Светлана Ангелова и д-р Андриан Райков и управителят на ВиК – Русе Сава Савов. Водосвет отслужи отец Марин от Русенската митрополия.

За обект „Рехабилитация и изграждане на зона за обществен отдих по крайбрежната ивица в района на ж.п. прелеза на речна гара до ул. „Мостова“, гр. Русе – първи, втори и трети етап“ се предвижда цялостно благоустрояване на зоната, изграждане на две детски площадки, фитнес на открито и сцена на открито, а срокът за изпълнение е 420 календарни дни.

Мащабният проект „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“ цели повишаване качеството на живот, подобряване екологичната среда и повишаване безопасността и сигурността на гражданите, като се реконструира, рехабилитира и благоустрои част от централната градска зона на Русе и прилежащите й пространства чрез обновяване и развитие на зелената система, обособяване на зони за отдих и изграждане на устойчива и достъпна физическа и архитектурна среда. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и е на обща стойност 16 860 657,16 лв., от които 16 790 422,69 лв. – безвъзмездна финансова помощ и 70 234,47 – собствен принос на Община Русе и включва общо 6 компонента.

Във връзка с изпълнението на проекта от общинската управа предупреждават, че ще има промени в движението около крайбрежната ивица. Затова молят гражданите да бъдат внимателни, когато се придвижват в района, за да се избегнат излишни инциденти или натоварване на движението в града. Пътната безопасност е приоритет в русенската управа, откъдето обаче апелират, че имат нужда от помощта на гражданите и от тяхното отговорно поведение на пътя както като шофьори, така и като пешеходци, колоездачи и изобщо като граждани, за да се избегнат рискови ситуации. „Безспорен факт е, че високата лична ангажираност на всеки участник в движението определя и високата споделена сигурност на пътя, към която всички се стремят“, казва още областният управител Галин Григоров.

ФОРУМ

Оставете първия коментар към "С първа копка стартира проект за ремонт на крайбрежната ивица в Русе"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*