Валери Жаблянов: Необходима е обща европейска платформа на левицата

„Левицата в Европа е в криза на идентичността. Необходимо е разработването на обща европейска платформа на левицата, независимо от границите между отделните партии в нея“. Това каза във Велико Търново народният представител от „БСП за България“ Валери Жаблянов. Той участва в поредната среща на Дискусионния клуб „Димитър Благоев – Никола Габровски“ в БСП – Велико Търново, посветена на темата: „Предизвикателствата пред левицата в Европа“.

„Съдбата на левите партии е обща на европейския континент. Диагнозата е криза на идентичността и показва защо левицата е в проблемна ситуация. В обратното състояние е европейската десница, която успя да заличи разликата между системните десни, центристки партии в Европа и радикалната десница, като успя да създаде работеща консервативно-националистическа дясна платформа в Европа“, обясни Жаблянов.

Така той даде и отговор на въпроса за резултатите на изборите на всички леви партии, които се явиха в Европа на избори през последната година и половина.

„Партиите от левицата в Европа трябва да се върнат към традиционните си ценности и да заложат на патриотизма в своите програми. Хората искат ясен социално-икономически модел и дълбока промяна в обществените отношения“, каза Жаблянов.

„Миналото е капиталът на БСП и не бива да се отказваме от него. Не бива със страх да говорим за миналото и да оставяме поле на други политически сили да се олицетворяват с него“, каза народният представител.

„Успехът на левицата на европейско ниво е с пряко отношение върху въпроса за властта и управлението в България. Управлението на десницата в България от 7 – 8 години се дължи на няколко обстоятелства – пълната хегемония на десницата в Германия и пълната подкрепа, която получава от ЕНП германската християндемокрация като идеен и политически план. Пълната хегемония на десните партии в Европейския парламент. Хегемонията на десницата в ЕП и ЕК поставя всеки вътрешнополитически избор в отделните държави в една предварително предрешена ситуация. В нея ние, социалистите, винаги сме в неблагоприятна позиция да обясняваме, че БСП не е антиевропейска партия“, каза Жаблянов.

Народният представител анализира резултатите от проведените наскоро избори в Германия, Австрия, Франция, Чехия, Испания, където десните партии взеха превес, и вероятността в Италия е да се случи същото. „Ако общата тенденция в Европа се запази, предстои пълна хегемония на десницата в следващия ЕП. Необходимо е разработването на обща европейска платформа на левицата, независимо от границите между отделните партии в нея“, обобщи още Жаблянов.

Георги БЪЧВАРОВ

Оставете първия коментар към "Валери Жаблянов: Необходима е обща европейска платформа на левицата"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*