Клуб „Христо Вишанов“ във Ветово навърши 10 години

Стихоплетците проведоха литературна сбирка в памет на своя патрон Христо Вишанов

Литературният клуб „Христо Вишанов“ във Ветово стана на 10 години. Те са нито малко, нито много, но достатъчно, за да оставят след себе си трайна следа. Издадените четири сборника и по няколко стихосбирки на всеки творец, достатъчно добре говорят за това. Множество творчески срещи с любители на поезията и такива с литературните клубове „Петя Йорданова“ и Сатиричен клуб „Охлюв“ от град Исперих, „Паралел 44“ от Велики Преслав, „Иван Вазов“ от Сопот, клубовете от Тервел, Русе и др.

Ветовските стихоплетци проведоха литературна сбирка в памет на своя патрон Христо Вишанов, роден през1937г. в с.Топчии, Разградско. По-късно семейството му се преселва да живее във Ветово. Учи в местното училище, продължава образованието си в Русе. Отбива военната си служба като моряк от бреговата охрана във Варна и отново се завръща във Ветово. За съжаление, съвсем за кратко време. Защото през есента на 1959 г. по време на почивката си в Обзор, Бургаско влиза във водите на Черно море, за да се завърне оттам само в спомените на близки и познати, ако беше жив щеше да навърши 80 години.

Секретарят на читалището и председател на литературния клуб Янка Колева припомни на всички за човека и твореца Христо Вишанов, като разказа за него. Атанас Костов член на литературния клуб и близък приятел и съученик на Вишанов сподели интересни случки от техните младежки години. Цветанка Петрова изпя авторска песен за него, а Иванка Владимирова – също негова съученичка, чете свои стихове, които му е посветила.

Срещата протече в една приятна, топла атмосфера в спомени и стихове за морето и любовта, написани от Христо Вишанов, които ще останат съхранени в НЧ „Н. Й. Вапцаров 1909г.“.

След срещата всички поднесоха цветя на гроба на Христо Вишанов и се взряха в надписа на паметната плоча, част от неговото стихотворение „Тъга“. „Морето в мен остана като спомен, като мечта до край не изживяна…“ и в стиховете си сякаш е предчувствал съдбата си.

ФОРУМ

Оставете първия коментар към "Клуб „Христо Вишанов“ във Ветово навърши 10 години"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*