Засилен отпор срещу бракониерските набези обеща окръжният прокурор

Непримиримост към незаконния лов и незаконната сеч обявиха четири институции

Ръководители на четири институции – Окръжна прокуратура – Разград, ОДМВР-Разград, Държавно ловно стопанство „Воден-Ири Хисар“ и Областната администрация, обявиха на работна среща в ДЛС „Воден-Ири Хисар“ своята непримиримост към зачестилите бракониерски набези в горите на Лудогорието.

Засилваме отпора срещу нарушителите както по отношение на набезите за незаконен лов, така и за незаконна сеч – категоричен бе окръжният прокурор Тихомир Тодоров. Той призова и нарушителите, и техните ятаци най-вече в селата Острово, Дянково и Йонково, да прекратят незаконната си дейност, тъй като започва интензивно събиране на доказателства за авторството на престъпленията в горите. Тодоров апелира и към близките на нарушителите да ги възпират от закононарушения, понеже осъждането за подобни престъпления води и до конфискация на имущество, което би имало последствия и за семействата им.

Пълно съдействие на инициативата за засилване на мерките срещу нарушителите обявиха директорът на ОДМВР – Разград Ивайло Йовчев и директорът на ДСЛ „Воден“ инж. Кирил Колев. Инж. Колев обясни, че Разградският и Шуменският регион е известен като регионът в света с най-силна популация на благороден елен и посегателството на генофонда има сериозни последствия за статуса на популацията. От 1937 г. насам в света са известни 25 трофея с оценка над 250 точки, 15 от тях са в България, а от тях 9 са отстреляни във Воден. Важно е и поддържането на популацията от зубри, които в момента са 30, а през тази година е намерен убит един екземпляр, бракониерът го отстрелял за месо, като оставил ценния трофей в калта. Таксата, която би влязла в държавната хазна, за законен отстрел на зубър е 15 000 евро, добави Колев. Той допълни, че този трофей ще бъде предоставен на Лесотехническия университет за обучение на студентите. Каза още, че догодина предстои увеличаване на популацията от зубри във Воден. На приключване са преговори на междудържавно ниво с Полша за предоставяне на 6 екзепляра, които ще бъдат разселени във Воден.

„Макар нарушителите често да слагат маски при набезите си, видеонаблюдението ни помага и ще го разширим“, каза още той. Окръжният прокурор допълни, че доказателствата от камерите за наблюдение са годни и могат да се използват в разследване на подобни престъпления. „Само през следващата година в бюджета на ловното стопанство са предвидени още 25 000 лева за нови камери, предвиждаме да закупим и дрон за наблюдение на територията на обекта. Само тази година имаме 5-6 случая на бракониерство за ценни трофеи“, разказа той.

От името на Областната администрация – Разград заместник областният управител Нурие Црънгалова изрази пълната подкрепа от страна на институцията за предприемането на засилени мерки за контрол в горите.

ФОРУМ

Оставете първия коментар към "Засилен отпор срещу бракониерските набези обеща окръжният прокурор"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*