Диабетици пуснаха сини балони в небето над Плевен

Над 100 диабетици от Плевенския регион се събраха в зала „Катя Попова“, за да отбележат заедно Световния ден за борба с диабета. Хепънингът по повод 14 ноември е инициатива на плевенското Сдружение „Диабет“ с председател Даниела Илиева, под патронажа на председателя на Общинския съвет Мартин Митев и със съдействието на Общината. Благотворително в проявата се включиха актьорът Веселин Плачков, който бе в ролята на водещ, музикантите от рок групите „Криминале“ и „Искри“ и изпълнителите Фаня Апостолова и Илиян Якимов от Общоградското средношколско общежитие. Проявата започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Иван от храм „Св.Троица“.

„Захарният диабет е едно от най-честите хронични заболявания. По последни данни хората с диабет у нас са близо 600 000. Много дори не подозират за това си състояние и не предприемат никакви мерки. За съжаление живеем в стресово време – вечно ангажирани и бързащи, често не си даваме сметка за цената, която заплащаме. А цената е нашето здраве“, с тези думи се обърна към присъстващите в залата председателят на Общинския съвет Мартин Митев. Той подчерта, че местният парламент и Община Плевен винаги са подкрепяли и ще продължават да подкрепят диабетната организация и пожела на всички най-вече да са здрави. Митев благодари на всички, които благотворително подкрепят инициативата на диабетиците в Плевен. За своята съпричастност към проблемите на хората с диабет сподели и Веселин Плачков, който разказа, че от доста време насам той и негови колеги са в основата на кампания за осигуряване на инсулинови помпи за деца с диабет.

Данни за диабета като социално значимо заболяване представи доц. д-р Катя Тодорова – началник на Клиниката по ендокринология при УМБАЛ – Плевен. Тя съобщи, че резултатите от изследванията, направени в навечерието на Световния ден показват, че 70% от пациентите имат лош метаболитен контрол. Това е най-лошият резултат в сравнение в предходните пет години. Доц. Тодорова допълни, че статистическите данни сочат още, че честотата на заболеваемостта от диабет е висока както в Плевенска област, така и в цялата страна.

Хепънингът за Световния ден за борба с диабета в Плевен завърши с пускане на сини балони на централния площад „Възраждане“.

Величка БОЖИКОВА

Оставете първия коментар към "Диабетици пуснаха сини балони в небето над Плевен"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*