Проблемите на професионалното образование дискутираха в Русе

Областният управител на област Русе Галин Григоров откри Националното съвещание с директорите на професионалните гимназии по лека промишленост.

В приветственото си слово той подчерта, че е горд от факта, че подобен форум, изцяло насочен към професионалната подготовка на кадри, които да отговарят реално на потребностите на пазара на труда, се провежда за първи път в Русе. Григоров акцентира, че популяризирането на професионалното образование, в частност и на обучението в сектор лека промишленост, е ключово за правилната ориентация на младите хора в избора им на образование, което ще доведе до сигурна последваща реализация.

По време на форума бяха представени и конкретни данни, касаещи професионалното образование. Фани Тодорова, главен експерт в МОН обяви, че броят на професионалните гимназии е 22% от училищата в България. Също така сред най-атрактивните специалности за учениците са свързаните с хотелиерство и ресторантьорство, следвани от електротехника, автоматика, компютърни системи и комуникационни технологии. Желаещите да се обучават в сферата на текстилната индустрия заемат 11-а позиция, следвани от администрация и управление.

Друг факт, който беше анализиран, е перманентният спад на учениците в професионалните паралелки. За учебната 2015/2016 г. статистиката сочи, че близо 140 паралелки с ученици са напуснали страната, като сред водещите причини са ниският жизнен стандарт и възможностите, предоставяни в чужбина.

Събитието продължи 3 дни до 22 ноември включително. На срещата бяха обсъдени механизми, касаещи прякото участие на бизнеса в предстоящото изработване на учебни програми за специфичната и разширената професионална подготовка като задължително условие за синхронизиране на учебното съдържание с потребностите на пазара на труда.

Организатори са Министерството на образованието и науката, професионални гимназии от страната в сътрудничество с браншови и синдикални организации.

ФОРУМ

Оставете първия коментар към "Проблемите на професионалното образование дискутираха в Русе"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*