90 години Исторически музей – Попово

Множество историци, общественици, граждани, приятели и дарители присъстваха на официалната церемония

На 8 ноември с редица мероприятия Историческият музей в Попово тържествено отбеляза своята 90-годишнина. Множество историци, общественици, граждани, приятели на музея и дарители присъстваха на официалната церемония в залата на Дома на културата. Сред официалните гости на събитието бяха заместник-областният управител на област Търговище Стефан Иванов, кметът на община Попово д-р Людмил Веселинов, Борислав Хаджийски – председател на Сдружение „Български музеи“, Иво Антонов – директор Дирекция „Социална политика“ към Министерството на отбраната, преподаватели от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и директори на музеи от цялата страна.

Пламен Събев – директор на Поповския исторически музей, накратко представи на присъстващите историята на музея в Попово. Създаден през далечната 1927 г. по идея на Археологическото дружество в града, той близо век съхранява повече от 30 хил. движими културни ценности от региона. Първата му експозиция е открита през 1929 г., а днешната – на 2 март 1995 г. Представени са колекции на отделите: „Археология“, „Етнография“, „Селището в периода XV – XIX век“, „Градът в ново и най-ново време“ и „Християнско изкуство“. Днес разполага с четири сгради, методически се грижи и за туристическата атракция „Ковачевско кале“. Извършва археологически разкопки, издава книги, организира научни конференции, три негови изложби пътуват в страната. Днес той е единственото научно-културно средище на територията на община Попово.

Доц. д-р Олег Александров от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и научен ръководител на археологическите разкопки на късноантичната крепост „Ковачевско кале“ край Попово направи ретроспекция на разкопките, правени от археолози от историческия музей на крепостта „Ковачевско кале“, тракийската гробница в с. Гагово и археологическите разкопки в гр. Опака. Собственикът на издателство „Фабер“, което отпечатва всички исторически трудове на музея до момента – Нейко Генчев, представи на присъстващите последната 50-а книга „Летопис Исторически музей Попово“. По повод 90-годишнината директорът на Историческия музей награди хората, спомогнали за развитието на музейното дело през годините. Копие на отпечатък от матрицата, която се смята, че е най-старата в България и е притежание на поповския музей, получиха кметът на община Попово д-р Людмил Веселинов, Димитър Пиронков – работил в Министерството на културата, Владимир Иванов, Иво Антонов и Петя Габровска. Същото отличие ще получат и приятелите на музея – Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум и д-р Анатолий Кънев.

За празника бяха получени множество поздравителни адреси, подаръци и цветя от държавни институции и музеи. Мероприятията, посветени на 90-годишнината на Исторически музей – Попово, завършиха с изложбата на Регионален исторически музей – Перник – „Светиня от Атон“, представяща експоната „Непрестолен кръст“. Това е дървен резбован кръст, представително произведение на църковната миниатюрна дърворезба. На него са изобразени 20 сцени, 12 от които пресъздават 12 Велики Господски празници.

Йордан МИНЧЕВ

Оставете първия коментар към "90 години Исторически музей – Попово"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*