100 години от кончината на д-р Людвик Заменхоф отбелязаха в Разград

Бе представена пътуващата изложба, проследяваща живота на бащата на международния език есперанто

 

С тържествена вечер и изложба в Разград бе отбелязана 100-годишнината от кончината на създателя на международния език есперанто д-р Людвик Заменхоф. В отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ се събраха есперантисти и общественици, за да участват в знаменателното събитие. Бе представена пътуващата изложба „Д-р Заменхоф“, която е предоставена от Полския културен институт по случай годишнината. Тя проследява целия живот и известния есперантист. Чрез фотоси и текстове е показано семейството на бащата на международния език есперанто, неговото дело, наследство, изяви и др. Организаторите на тържествената вечер – Есперантският дом за култура „Д-р Иван Кирчев“ и Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“, се бяха погрижили присъстващите да получат богата информация за забележителната личност д-р Заменхоф и неговото дело. На срещата бе и председателят на Есперантското дружество в Разград, носещо името на д-р Заменхоф Радка Стоянова.

Както е известно, по време на 38-мата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО, която се провежда в периода 3 – 18 ноември 2015 г., е взето решение 100-годишнината от смъртта на Людвик Заменхоф да се проведе под егидата на ЮНЕСКО през 2017 г. Затова и в Разград есперантистите отдават почит на човека и създателя на есперанто.

Водеща на тържествената вечер бе Димитринка Катева, председател на Есперантския дом за култура „Д-р Иван Кирчев“. Презентация за живота и делото на д-р Заменхоф изнесе Иваничка Маджарова, дългогодишна общественичка-есперантистка.

Присъстващите в библиотеката имаха възможност да чуят автентичния глас на д-р Заменхоф, както е звучал преди 100 години. Бе представена и презентация, показваща популярността на д-р Людвик Заменхоф по света, у нас и ….. в Космоса. Неговото име и лик са запечатани на много места и обекти. Той е рисуван от художници, издавани са марки, улици и площади носят името му. Оказа се, че България е на първо място по обекти, които са наречени с името д-р Заменхоф – има улици, остров, хотел в Слънчев бряг, хижа „Есперанто“ на Витоша и др. В Разград на стария Есперантски дом е поставен барелеф на Заменхоф през 1999 г. Това е по идея на есперантиста д-р Иван Кирчев. Присъстващите с изненада научиха, че в златния диск, който лети в Космоса със запис на песента на Валя Балканска, има и запис на есперанто.

На тържествената вечер бе представено и поетичното творчество на д-р Заменхоф. Бяха прочетени негови стихотворения на есперанто и в превод на български.

Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "100 години от кончината на д-р Людвик Заменхоф отбелязаха в Разград"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*