„Трудови инспектори“ станаха ученици от Разград

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен бе гост на открито интерактивно занятие в Професионална гимназия по облекло „Станка Николица“ – Разград по проекта „Нашите пари“. Преди участието си в занятието той разгледа училището и се впечатли от компютърния кабинет, професионалните ателиета и оптимално оформения в бивша класна стая физкултурен салон. Поздрави директора на ПГО Красимира Петкова за създадената добра обстановка за обучение на възпитаниците на училището, пожела й ефективно и в интерес на децата да се разходват отпуснатите от Министерството на образованието 250 000 лева за ремонт на покрива и оградата, подмяна на дограма и външно саниране.

190 са общо учениците в училището, 100 от тях са на дневно обучение. 12 от гимназистите между IХ и ХII клас са включени в проекта „Нашите пари“ на Асоциация „Нике“ и „Visa“, който се реализира в 50 български училища и повишава финансовата грамотност на тийнейджърите.

Откритото занятие бе свързано с трудовите права на младите хора. Под ръководството на преподавателя Десислава Павлова учениците разиграха две проверки на трудови инспектори в предприятия от секторите, за реализация в които се подготвят в училището, след това обясниха какви нарушения са установили и какви са санкциите за тях. От отговорите на въпроси на гостите Гюнай Хюсмен, началника на РУО -Разград Ангел Петков и Русанка Димитрова от Бюро по труда в Разград стана ясно, че младежите са усвоили добре основни понятия от трудовото законодателство, които ще са им полезни при професионалната им реализация.

Хюсмен призова младите хора да представят по-добре своето училище на държавните изпити следващата година, да учат повече, а след завършването си да харесват работата си, но и да не се примиряват с ниски заплати, да искат да получават заслуженото за добрата си работа. Препоръча още на гимназистите да обмислят и възможностите за откриване на собствен бизнес.

ФОРУМ

Оставете първия коментар към "„Трудови инспектори“ станаха ученици от Разград"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*