Светът е разумно създаден, битието не се развива хаотично

Това е тезата на двама учени, за които д-р Деян Пенчев разказва в новата си книга

В отдел „Изкуство” на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” в Разград млад автор, с разградски корен, представи новата си книга – „Философските идеи на Владимир Соловьов и Рудолф Щайнер”. Авторът е Деян Пенчев, доктор по философия, който е направил за първи път научно изследване чрез книгата си за съвместно разглеждане на философските възгледи на двама велики мислители – най-големия руски философ Владимир Соловьов (1853-1900) и на Рудолф Щайнер (1861-1925).

Деян Пенчев е доктор по философия, автор на повече от 30 статии, сред които 6 за Владимир Соловьов и 2 за Рудолф Щайнер. Негова статия е публикувана в специализираното философско списание за Соловьов в Русия – „Соловьевские исследования“. Той е лектор на философски форуми, конференции и др.

Младият учен бе представен от Димитър Петров, завеждащ „Връзки с обществеността” в библиотеката. Пред присъстващите Деян Пенчев подробно представи философските идеи на двамата учени, като започна от техните биографии, живот и дело. Още в началото д-р Деян Пенчев акцентира върху факта, че за Рудолф Щайнер като философ на български няма почти нищо и никой досега не го е изследвал като философ. С написаните статии от Деян Пенчев и с представения научен труд се поставя началото на философското изследване на Рудолф Щайнер, който е познат повече като езотерик. Владимир Соловьов и Рудолф Щайнер имат доста сходни идеи, доказва младият учен. Двамата имат допирни точки, някъде се допълват. В книгата си обстойно разглежда разбиранията им в категориите: познание, мислене, действителност и т.н. Рудолф Щайнер е оценил Соловьов и го е определил като философ на бъдещето. Владимир Соловьов е живял и работил преди Щайнер. Баща му е бил ректор на Московския университет. Философът лично е познавал писателя Достоевски. Владимир Соловьов е един от бащите на руския идеализъм във философията, както и на руския символизъм в поезията, защото той е и поет. Рудолф Щайнер е роден в град на територията на Австрийската империя. Той е един от най-продуктивните личности на ХХ век, оставя много томове със съчинения, както рисунки, скици, модели и др. Той е един от първите изследователи на творчеството на Гьоте. Основава антропософско общество в Швейцария. И двамата учени са смятали, че светът е разумно създаден, че битието не се развива хаотично.

Чрез новата си книга д-р Деян Пенчев за пръв път изказва тезата, че антропософията на Рудолф Щайнер има сходство и е като продължение на философията на Владимир Соловьов. За първи път на български се изследва и практическото приложение на философските идеи на Щайнер и в частност на биодинамичното земеделие. Показана е и връзката на Соловьов с мистичното учение Кабала. Присъстващите бяха особено силно заинтригувани от прилаганите на практика философски идеи на Щайнер като биоземеделието, компоста, неизползването на изкуствени торове и химикали и др.

Д-р Деян Пенчев направи презентация на книгата си, като разказа увлекателно и разбираемо за разнородната аудитория за двамата велики философи. Така той предизвика интерес към тях и идеите им. Мнозина от присъстващите си купиха от книгата му, за да се запознаят подробно с това, което чуха, и си взеха автограф.

Освен с философия, Деян Пенчев се занимава и с хомеопатия. Той е дипломиран класически хомеопат и има издадени книги на тази тема. Вече е представян в Разград в тази насока и доста разградчани проявиха интерес към използването на хомеопатията за лечение на здравословни проблеми. През дните на посещението му Есперантският дом за култура „Д-р Иван Кирчев” организира приемна за среща на граждани с Деян Пенчев по въпросите на класическата хомеопатия.

Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Светът е разумно създаден, битието не се развива хаотично"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*