Празнична седмица ознаменува патронния празник на ОУ „Тургенев“ в Разград

Наградите и емоциите за учениците бяха в неограничени количества

По повод патронния празник на ОУ „Ив. С. Тургенев“ в Разград, в седмицата от 6 до 10 ноември се проведоха Тургеневи дни в училище. Първокласниците се състезаваха по краснопис. Най-добрите в „Буквички – низ от мъниста“ бяха Аниса Хасан и Преслава Николаева, I а клас и Дилек Али и Джан Реджеб от II б .

Че „Писането е лесно“, доказаха второкласниците. Участниците в състезанието писаха под самодиктовка, колкото се може по-красиво, стихове, посветени на родината и на родния дом. Всеки клас имаше и своя победител: от II а – Ниляй Хюсеин и Айтунч Алиев, от II б – Синем Шабан и Серай Рафи, от II в – Гюзюм Евгениева.

С най-красивите работни листи и тетрадки първолаците и второкласниците подредиха изложби в училище.

Третокласниците се надпреварваха в „Четенето лесно“. Те се състезаваха кой клас ще прочете най-дълъг текст за определено време, четейки във „Верижка“. Журито реши да връчи и индивидуални награди на Владислав Начев и Антон Атанасов от III а и Пламен Иванов, Бедиха Ибрямова и Ниляй Адем от III б.

Най-големите ученици в начален етап – четвъртокласниците, имаха творческа задача – да измислят „Приказка без край“. „Да съчиняваш е интересно“ – така бе озаглавена тяхната оспорвана надпревара, превърнала се в истинско писателско приключение. Децата с интерес съчиняваха, добавяха герои, нови случки. Получи се приказка, която и големите слушаха с отворени уста. Борбата за приза „Най-добър приказник“ беше оспорвана, затова журито отсъди две първи места- за IV а и за IV б клас.

Обявеният Ден на актьорското майсторство се превърна в двудневно театрално приключение. Актьорските трупи, заявили участие в състезанието, се оказаха, толкова много, че сцената на училището беше малка да ги побере в един ден. В два поредни дни в ОУ „Тургенев“ се игра театър! Всеки клас се включи с драматизация на българска народна приказка. Вълнението и трепетите бяха още по-големи, тъй като актьорите трябваше сами да си изработят костюмите и декорите. Публиката се наслади на невероятното изпълнение на най-многобройната драматична трупата от IV а клас. Театралите от IV б пък завладяха сцената със своите оригинални костюми, а в постановката на III а освен артисти на сцената имаше и овце и волове, рисувани разбира се. Седмокласниците предизвикаха смях със съвременната си пиеса „Чимиджимичамиджоми“, която освен аплодисменти от невероятното актьорско майсторство, предизвика и смях с декора – кашон, който трябваше да представлява варел, и тъй като не приличаше на такъв, на него с маркер беше написано „Варел“. Журито се затрудни да определи най-добрите актьори в ОУ „Ив. С. Тургенев“ и реши всички да получат награди.

Учениците от петите и шестите класове под ръководството на В. Начева подредиха изложба с рисунки върху произведения на Ив. С. Тургенев. Денис Али от V а клас рисува по романа „Дворянско гнездо“, Йордан Събев от VI б клас по повестта: „Първа любов“, Ахсен Мюмюн от VI а по„Ася“, а Елина Христова от VI б клас спечели награда с рисунката си „В навечерието“.

Под наслов: „Моето училище“ бяха проведени конкурси за литературно творчество и изработване на проекти с мултимедийни средства. С първа награда за поезия бе удостоена Кристислава от V а клас, а за есе наградата бе присъдена на Надежда Цанова от VI а. Имаше и специални награди за Елина, Дуйгу и Никол от VI б, които в есетата си направиха интересни предложения за развитие на училището – да има талисман на училището, да се въведат униформи от сини и розови анцузи и други. Отборни награди в състезанието за мултимедийни презентации получиха VI а, VI б и VII а клас.

Тургеневите дни завършиха с весело общоучилищно тържество, на което всички заедно изпълниха и химна на училището.

Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Празнична седмица ознаменува патронния празник на ОУ „Тургенев“ в Разград"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*