„Почетен гражданин на Плевен“ се дава на Иван Миндиликов

dav

През 2018 година се навършват 120 години от рождението му

Комисията към Общински съвет – Плевен за удостояване със званието „Почетен гражданин на Плевен“ се събра на заседание на 9 ноември. На него присъстваха 11 от всичките 18 членове на Комисията. От пресцентъра на местния парламент припомнят, че съгласно чл.10 ал.2 на Наредба №11 за символите, празниците, почетните звания, почетните знаци и награди на Плевен, председател на тази комисия Мартин Митев, председател на Общинския съвет.

Предварителният дневен ред на заседанието в четвъртък включваше обсъждане на три предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Плевен“: за Иван Миндиликов – гражданин и общественик, политик и кмет на Плевен от 1924 до 1931 г., за писателката Неда Антонова, и за доц. д-р Вихър Ковачев, д.м.н. и началник на Клиника по ортопедия и травматология при УМБАЛ „Георги Странски“ – гр. Плевен. Всяко едно от постъпилите предложения бе представено от председателя на Комисията Мартин Митев и подложено на обстоятелствено обсъждане.

При обсъждане на предложението за Иван Миндиликов членовете на комисията бе единодушна в мнението, че той категорично заслужава признанието на плевенчани и удостояването му със званието „Почетен гражданин на Плевен“ е израз на това признание към делото му. Взето бе решение предложението за удостояването на Иван Миндиликов със званието да бъде внесено на сесия на ОбС преди Празника на Плевен – 15 май. Още повече, че през следващата 2018 година се навършват и 120 години от рождението на Иван Миндиликов.

За писателката Неда Антонов и за доц. д-р Вихър Ковачев Комисията гласува да бъде изготвено писмо до кмета на Община Плевен с предложение съответно за удостояване с почетен медал за Неда Антонова и почетна грамота за доц. д-р Вихър Ковачев.

По време на дебатите бе акцентирано и на това, че предстои приемане на нова Наредба №11 за почетните знаци и символи. С решение на Общинския съвет от 26 октомври тази година проектът за нова Наредба №11 трябва да бъде изготвен от работна група в срок до 4 месеца. „Винаги съм казвал, че действащата Наредба №11 е остаряла и се нуждае от основна преработка. В нея липсват ясни и обективни критерии, липсва ясен регламент за присъждане на званието „Почетен гражданин“, коментира председателят на Комисията и председател на местния парламент Мартин Митев.

Величка БОЖИКОВА

Оставете първия коментар към "„Почетен гражданин на Плевен“ се дава на Иван Миндиликов"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*