Доброволците са важен ресурс за справяне с бедствията

Годишен семинар за състоянието и развитието на доброволните формирования на територията на Област Плевен се състоя в зала „Плевен”. Той премина в рамките на заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия. В качеството си на председател на съвета областният управител Мирослав Петров говори за значимостта на доброволните формирования за защитата при пожари, бедствия, извънредни ситуации и подпомагане на основните съставни части на Единната спасителна система. Плевенският губернатор посочи, че след направените промени в Закона за защита при бедствия, през 2011 г. е стартирал процеса по изграждане на доброволни формирования в общините на областта.

В презентация на ПБЗН – Плевен бе отчетено, че в 10 от 11-те общини на Област Плевен, изключение прави само община Искър, вече има създадени доброволчески формирования.

„Те не могат да заменят напълно професионалните противопожарни и спасителни служби, но са допълнителен ресурс, който постоянно ще е на разположение на местните власти при извънредни ситуации за подпомагане на основните съставни части от Единната Спасителна Система”, каза областният управител Мирослав Петров. По думите му доброволните формирования трябва да се утвърдят като ефективни оперативни структури с високо качество на овладените от доброволците умения и компетентности за работа в екип и във взаимодействие с останалите части от Единната спасителна система. По време на дискусията бяха направени предложения за преразглеждане на текстовете в Закона за доброволчеството, така че то да бъде стимулирано. Присъстващите се обединиха около идеята за провеждане на обучение по оказване на първа помощ на всички председатели на доброволчески формирования на територията на Област Плевен.

Величка БОЖИКОВА

Оставете първия коментар към "Доброволците са важен ресурс за справяне с бедствията"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*