Генералният консул на Турция в Плевен:

Гледаме на България като на приятел, а Плевен е в сърцето ми

Община Газиосманпаша е един от най-престижните райони на Истанбул и считам, че има достатъчно потенциал за сътрудничество с Плевен

Генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани се срещна с кмета на Плевен Георг Спартански и с председателя на Общинския съвет Мартин Митев. Основна тема на разговорите беше предложението от страна на Община Газиосманпаша – Истанбул, за установяване на партньорски отношения с Община Плевен. Предложението е съгласувано на всички нива в турската държава и беше заявено официално с писмо от името на Генералното консулство на Турция в Пловдив.

„Гледаме на България като на приятелска страна, а Плевен заема специално място в сърцето ми – увери Ергани. – Отношенията между нашите страни са активни и резултатни. През януари идната година очакваме българска делегация на високо ниво по повод финализирането на ремонта на църквата „Свети Стефан“ в Истанбул. Подготвяме междудържавна визита, в близко време развитие ще получи и въпросът за износ на месо от страната ви към Турция. Община Газиосманпаша е един от най-престижните райони на Истанбул и считам, че има достатъчно потенциал за сътрудничество с Плевен, изпълнено с реално съдържание“, беше категоричен гостът.

„Такова партньорство би било добра стъпка в подкрепа на националната ни политика за добросъседство и стабилност на Балканите. Тъй като Община Плевен вече има договор за сътрудничество с Централния административен окръг на друга голяма столица – Москва, оценяваме предложението и заедно с Мартин Митев ще предприемем мерки за внасянето му на вниманието на Общинския съвет, в чиито правомощия е да приеме решение за провеждане на преговори за подписване на договор“, увери Георг Спартански.

Генералният консул на Република Турция Хюсеин Ергани бе приет и от областния управител Мирослав Петров. Двамата акцентираха в разговорите на теми като културно-исторически връзки, партньорство при справяне с бежанския проблем, доброто икономическо сътрудничество и поддържането на коректен политически и дипломатически диалог между България и Турция. Областният управител подчерта, че благодарение усилията на премиера Борисов и политиката на неговия кабинет, България се е утвърдила като стожер на Балканите. В разговорите Мирослав Петров каза още, че като представител на държавата на местно ниво той неотклонно следва политиката на правителството и увери генералния консул на Турция в продължаване на добросъседските отношения и занапред.

Величка БОЖИКОВА

Оставете първия коментар към "Генералният консул на Турция в Плевен:"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*