Петима русенски учители станаха посланици на свободния дух

Инициативата е по идея на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Фондация „Еконт“

В Деня на народните будители, в зала „Европа“ на Доходно здание се състоя официалната церемония по награждаването на учители, номинирани в конкурса „Посланик на свободния дух в моето училище“. Инициативата е по идея на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Фондация „Еконт“ и се осъществява с подкрепата на русенската фирма „Ас – Строй“. На тържеството присъстваха д-р Страхил Карапчански – зам.-кмет „Европейско развитие“ и председател на Управителния съвет на Фондация „Русе – град на свободния дух“, членовете на Управителния съвет на Фондация „Русе – град на свободния дух“ Ирена Петрова и Мария Георгиева, изпълнителният директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова и председателят на Управителния съвет на Фондация „Еконт“ Венцислава Николова.

За празничното настроение по време на събитието се погрижиха с две свои изпълнения сестрите Мирела и Пресияна Димитрови.

Тържеството беше открито от д-р Страхил Карапчански. „Благодарение на Вас – учителите, младите хора на Русе биват стимулирани и вдъхновявани да бъдат достойни граждани, както на нашия град, така и на България“, отбеляза той в приветствието си и благодари на всички ученици, допринесли за номинациите, както и на Фондация „Еконт“, с която съвместно са стартирали и продължават чудесната инициатива.

В празничния ден вниманието беше фокусирано върху думата „будител”

Със съдействието на медийните партньори на събитието РТВЦ – Русе беше представена анкета сред ученици, която даде отговор на въпросите: Кои са будителите, които са дали своя принос за това днес да бъдем свободни българи?

В рамките на четвъртото издание на конкурса „Посланик на свободния дух в моето училище“ чрез видео бяха номинирани 9 учители от 6 училища в Русе. Това са: Здравка Михайлова – учител по музика в ОУ „Никола Обретенов“; Десислава Бойчева – учител по английски език СУЕЕ „Константин – Кирил Философ“; Веселка Симеонова – учител по английски език в СУПНЕ „Фридрих Шилер“; Златка Димитрова – начален учител в СУЕЕ „Константин Кирил Философ“; Яничка Пенева – учител по история в СУ ,,Йордан Йовков“; Анета Манева – учител по изобразително изкуство в СУ ,,Йордан Йовков“; Светлана Христова – начален учител СУЕЕ „Константин – Кирил Философ“; Снежана Трифонова – преподавател по математика в ОУ „Иван Вазов“; Боряна Стефанова – начален учител в СУ „Христо Ботев“.

Според регламента на конкурса учителите можеха да бъдат номинирани чрез кратко видео от един ученик, от група ученици или от цял клас. Предложението трябваше да бъде добре аргументирано и да включва следната информация: име на номинирания учител; училище; предмет/и, по който/които преподава; име на номиниращия (име/клас/училище); професионални постижения на номинирания.

Нужно беше номинацията да съдържа отговор на въпроса защо номинираният заслужава званието „Посланик на свободния дух“.

Видео номинациите бяха разгледани от жури в състав: д-р Страхил Карапчански – зам.-кмет „Европейско развитие“ и Председател на УС на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“; Ирена Петрова – директор на Дирекция „Култура и образование“ в Община Русе и член на УС на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“; Мария Георгиева – гл. експерт „Връзки с обществеността“ в Община Русе и член на УС на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“; Елена Минкова – изпълнителен директор в Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“; Венцислава Николова – председател на Фондация „Еконт“.

Съобразно подадената информация и мотивите, посочени от учениците, журито определи пет носители на приза „Посланик на свободния дух в моето училище“. Статуетката „Посланик на свободния дух в моето училище“ и таблет получиха:

Здравка Михайлова – учител по музика в ОУ „Никола Обретенов“; Десислава Бойчева – учител по английски език СУЕЕ „Константин – Кирил Философ“; Веселка Симеонова – учител по английски език в СУПНЕ „Фридрих Шилер“; Светлана Христова – начален учител СУЕЕ „Константин – Кирил Философ“; Снежана Трифонова – преподавател по математика в ОУ „Иван Вазов“.

Останалите четирима претенденти за приза получиха грамоти и ваучери за книги от книжарница „Хеликон“.

ФОРУМ

Оставете първия коментар към "Петима русенски учители станаха посланици на свободния дух"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*