На гости в ателието на художника Георги Шуменов

Скитайки в дебрите на Балкана, някъде в сърцето на Искърския пролом, може да попаднете в една от многото живописни природни гънки на родината ни, наречени Зли дол, Вълчи дол и с доста други „опасни“ топоси. Местните разправят за глутници вълци, стада подивели коне и въобще трудно някой би си мислил за изкуство, докато броди из такива местности… Точно на едно такова място сме се заговорили – в къщата на Георги Шуменов – за комикси. Значимостта на този патриарх в списание „Дъга“ отдавна не е въпрос на лично мнение и въобще художник от неговия калибър е история с главно „И“, когато говорим за родния комикс.

Сред безброй оригинали от „старата“ и „новата“ „Дъга“, както и от нови комикс издания, скици и акварели, от които без нужда от 3D монитор изскачат конници, императорски пратеници, храбри воини, може да се чуят воплите на отвлечена принцеса или бойния зов на неприятелски отряд… В планшетите на Шуменов вихрените форми и турболенцията на композиционните решения изтръгва зрителя от зоната на комфорт и безцеремонно го хвърля в порива на действието, в което се е зачел!

Докато кротко отпиваме вино с есенен привкус, Георги Шуменов с типично спокойния си и авторитетен глас ни разкрива моменти от историята на „Дъга“, за които едва ли някой знае. Всъщност, идеята е била първо бял свят да види втората версия на списание „Чуден свят“, но по една или друга причина „Дъга“ дебютира по-рано. Любопитните случки около раждането й, както и странностите на редактора Георги Гаделев, ни убеждават колко сериозно се е подхождало както със сценариите, така и с рисуването на всяка поредица.

Разбира се, идва момент, когато пионерите на „Дъга“ като Георги Шуменов, Владимир Коновалов, Христо Кърджилов, Хари Върбанов, Никола Додов, Константин Георгиев, Христо Жаблянов, Григор Бояджиев и др. въвеждат в магията на деветото изкуство следващата вълна по-млади ентусиасти като Евгений Йорданов, Николай Киров, Божидар Димитров, Румен Чаушев, Димитър Стоянов – Димо, Росен Манчев, Емануил Чальовски, Валентин Ангелов, Петър Станимиров и др.

Георги Шуменов с възхищение и огромно одобрение си спомня за Евгений Йорданов: „Ето това момче рисува много добре!“. За съжаление, от чутото оставаме с впечатление, че приемствеността сред десетките художници в „Дъга“ понякога е отстъпвала пред нечии странности, за което читателите на списанието едва ли са виновни.

Колкото до списание „Чуден свят“, там геният на Шуменов се развихря с нови мащаби, адресира нови теми и въобще дава своето, за да издигне поредицата в достоен събрат на вече утвърдената „Дъга“. Разбира се, краят и на двете издания оставя усещането за пустош сред родните фенове на комикса да се шири до момента, когато се появява втората „Дъга“.

А там титаничното присъствие на Георги Шуменов оглушително насища сетивата със „Създателите“ – епос, който си остава ненадминат. Епос, който му печели прозвището Танцуващия с коне! До съвсем скоро… Защото през последните месеци той усърдно работи и подготвя най-новата си комикс творба „Мундрага – дъщерята на конника“ по сценарий на Стоян Комитски… И повярвайте, нещата са мно-о-о-ого сериозни. Едва ли имам право да разкривам още от изненадата, а и навън се смрачава и трябва да отворим нова бутилка, а историите за комикс художниците като да нямат край…

В една по-справедлива откъм обем работа ще ви разкажа и всичко останало, а засега аз, Магазинер Маринов, отивам да нагледам какво се случва с най-новите рисунки на Георги Шуменов и ви оставям да гадаете какво очаква всеки роден комикс фен в следващия изблик на гениалната четка на майстора на „Спартак“!

Николай МАРИНОВ-МАРЧЕЛО

Оставете първия коментар към "На гости в ателието на художника Георги Шуменов"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*