При пълни зали и оживени дискусии се проведе „Европа в Лудогорието”

В Кубрат и Лозница бяха отчетени реализираните на територията на двете общини европроекти

Пред пълна зала, предимно с млади хора, се проведе второто публично информационно събитие „Европа в Лудогорието“, чиито домакин бе община Кубрат. Поредицата от три събития се организира от Областната администрация – Разград за предстоящото председателство на Република България на Съвета на Европейския съюз.

Срещата се проведе в ритуалната зала на читалище „Св.св. Кирил и Методий“, сред участниците бяха: областният управител на Гюнай Хюсмен, кметът на Кубрат Алкин Неби, председателят на Общинския съвет-Кубрат Хюсеин Юмеров, заместник-кметовете Женифер Пойраз и Орхан Мехмед.

В словото си Гюнай Хюсмен припомни, че в област Разград през програмния период 2007-2013 г. са реализирани европроекти на стойност 184 милиона лева, а в настоящия период 2014-2020 г. – нови близо 65 милиона лева. „Резултатите от тези инвестиции са навсякъде около нас – в пътна инфраструктура, модернизирана ВиК-инфраструктура, модернизирана образователна, социална, културна, туристическа, спортна и здравна инфраструктура, благоустроени населени места, модернизирани и конкурентноспособни земеделие и промишленост“ – каза Г. Хюсмен. И допълни, че има още много работа и общините трябва активно да кандидатстват с проекти по европейските програми.

„Стремим се винаги и с Ваша подкрепа да участваме в европейски програми“ – заяви кметът на Кубрат Алкин Неби. Той също бе категоричен, че в Кубрат има развитие по отношение на инфраструктурата именно благодарение на Европейския съюз. Общината може да се похвали и с модерно земеделие, отново развито предимно с евросредства.

През предишния програмен период в община Кубрат са инвестирани 51 357 917 лева, а в момента се работи по още два проекта на обща стойност 945 102,48 лв. – съобщи Надие Карагьозова от община Кубрат.

Поредицата от събития на тема „Европа в Лудогорието“ завърши с оживена дискусия в Лозница.

Събитието бе открито от заместник областния управител Нурие Црънгалова, която изрази убеденост, че жителите на община Лозница осъзнават как за десет години членство на България в ЕС обликът на област Разград се промени и регионът стана по-добро място за живеене. Црънгалова заяви още, че европредседателството на България е исторически момент за страната ни. От името на община Лозница участниците в събитието бяха приветствани от секретаря на местната управа Гюлтен Еминова.

В програмата на информационното събитие „Европа в Лудогорието“ бяха включени две мултимедийни презентации – „Десет години България в Европейския съюз и Българското председателство на Съвета на ЕС“ и „Лудогорието преди членството на България в Европейския съюз и сега“.

Директорът на дирекция: „Местно развитие и екология, устройство на територията и стопански дейности“ в община Лозница Данаила Савова представи обобщена справка за реализираните на територията на общината европроекти през отминалия програмен период. Общата им стойност е 34 384 931 лв., финансираните инициативи са по всички оперативни програми, предимно са свързани с техническа инфраструктура. Средно всяка година в периода 2007-2013 г. бюджетът на община Лозница е нараствал със 70% благодарение на европроекти. Със средства от ЕС са рехабилитирани 26 км водопроводна мрежа, изградена е 14 км нова канализация, пречиствателна станция, пречиствателна станция, ремонтиран е водопроводна мрежа в 7 населени места от общината, 50% от общинските пътища са рехабилитирани, проектът на община Лозница за рехабилитация на образователна инфраструктура е сред първите в страната финансирани по ОП „Регионално развитие“, бил е под №6. С европари са ремонтирани три читалища в села на община Лозница, спортни обекти, Младежкия дом, в 8 населени места са изградени многофункционални спортни площадки. Емблематичен е проектът на Градския парк – припомни Савова. Тя допълни, че са налице доста положителни промени за подобряване на качеството на живот на жителите на община Лозница, но местната управа ще продължи и занапред да търси допълнително финансиране, за да превърне общината в привлекателен регион за бъдещи инвестиции.

Въпросите на присъстващите бяха свързани с необходимостта от ремонт на читалището, където се проведе събитието – „Пробуда-1912“, с нуждата от по-свободен достъп до ремонтираната спортна зала и други актуални в момента проблеми на града Част от събитието бе и културна програма, в която участваха таланти от ЦПЛР Център за работа с деца – Разград – Пламена Петрова от класа по поп пеене на Свилена Дечева  и солистките на Градския мажоретен състав Кристиана Друмева и Мелда Паша.

Сред участниците в събитието интерес предизвика и фотоизложбата на тема „Европа в Лудогорието. Поглед отвисоко“, включваща 23 снимки от дрон на обекти в област Разград, изградени или ремонтирани със средства от ЕС.

ФОРУМ

Оставете първия коментар към "При пълни зали и оживени дискусии се проведе „Европа в Лудогорието”"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*