Капански кратунен парламент бе атракция на тиквения празник в Разград

С вкусни кулинарни изкушения, оригинални сувенири и много настроение ще се запомни изложението

Капански кратунен парламент се появи на Централния общински пазар в Разград, където ежегодно се провежда Изложение на тиквата. Арт инсталацията, чийто девиз е „Моята тиква е най-хубава!“, бе изработена от майсторката на художествено плетиво Цвети Терзиева.

В нея народните представители са изобразени като 10-литрови бутилки, облечени с шарени ризи, а главите им са истински кратунки, които Цвети е отгледала в собствената си градина. Въображението на майсторката предизвика голям интерес сред гостите на пазара.

Цвети беше направила и тикви от вълна със старата и древна техника сухо плъстене. Както и тикви от прежда, изплетени на една кука. Други изделия, които представи майсторката, бяха плетени градински зайци. Сувенир на заек в дома привлича енергията на плодовитост, оказва благотворно влияние на семейните отношения, сексуалността, сръчността и бдителността, обясни майсторката. Според фън шуй, заекът, символизира отзивчивостта и изобилието. Той е символ на дълголетието и познавач на лечебните еликсири. Патки сувенири, сътворени с плетени мотиви, показваха за пореден път креативността на Цвети. „Те символизират щастие в любовта и предполагат романтика, отдаване, обич, безгранична вярност, споделеност и вечна любов“, разказа тя. А плетените дами върху шишета с народни мотиви според майсторката  са подходящи за домашна ракия или вино, поднесени като един истински, български подарък.

В изложението на тиквата участваха още Дочка и Свилен Иванови, Ивайла и Велико Николови, Надежда Михайлова, както и жени от Народно читалище „Самообразование 1894“ в село Побит камък. На техните щандове имаше домашно приготвени тиквени специалитети като тиквеници, сладки, кексове, маджун от тиква, мляко с ориз и тиква, торта и крем карамел с тиква, пълнена тиква със сушени плодове.

Тридневното събитие завърши с тиквен конкурс, в който бяха раздадени призове за най-малка, най-голяма най-тежка, най-дълга, най-нестандартна и най-грозна тиква. Грамоти получиха и всички участници в изложението. Управителят на пазара Деяна Колева обясни, че целта на изложението е освен да представят продукцията на производителите, в сезона на тиквата да напомнят колко е полезна тя. „Не на последно място с подобни инициативи се стремим да привличаме и повече клиенти на пазара“, коментира Колева.

Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Капански кратунен парламент бе атракция на тиквения празник в Разград"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*