140 години от боевете край Горни Дъбник

Вицепремиерът Красимир Каракачанов уважи тържествата

С тържествен ритуал в Лавров прк край плевенското сего Горни Дъбник бе почетена 140-годишнината от боевете край Горни Дъбник в Руско-турската освободителна война. Събитието бе уважено от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов Тук бяха делегации от Финландия и Руската федерация, депутати, представители на местната власт, общински съветници и граждани.

„Това е годишнина от една епична битка, която отваря пътя за превземането на Плевен и освобождението на България. Като българи никога не трябва да забравяме това. Но ако преди 140 години, свободата на България беше донесена на руските щикове, то в следващите 140 години свободата и неависимостта на България се крепеше на щиковете на българската армия“, каза в словото си Красимир Каракачанов. Той се обърна с благодарност към българските военни, към посланика на Финландия Пайви Блинникка за това, че хиляди финландски синове са дали живота си за освобождението на България. Той благодари на представителите на Руската федерация, в лицето на господин Иван Пивоварчук – управляващ консулството на Руската федерация в Русе, за това, че Русия е изпълнила своя християнски дълг към тогавашна поробена България и към българската православна църква, че в молитвите си винаги споменава паметта на  загиналите за свободата на България.

С венци и цветя присъстващите обкичиха паметниците в парка и така изразиха своята признателност за храбостта, самоотвержеността и воинския подвиг на героите. След кратка музикална програма участниците в тържеството по повод 140-та годишнина от боевете край Горни Дъбник се включиха в шествие – поклонение пред паметниците на участниците в Руско-турската освободителна война.

Величка БОЖИКОВА

Оставете първия коментар към "140 години от боевете край Горни Дъбник"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*