„Чети с мен“ – празник на книгата и на съвременните български будители

На 28 октомври – събота, в навечерието на Деня на народните будители СУПНЕ „Фридрих Шилер“ събра четящите деца на Русе на традиционния празник на книгата – „Чети с мен!“. Четвъртото издание на кампанията тръгна „по вода“, с проливен дъжд, но нито той, нито студеното време не можаха да помрачат усмивките и доброто настроение на участниците. Събитието бе открито от Росица Георгиева – началник на РУО Русе. Приветствие и пожелание за ползотворна работа поднесе Искра Иванова – директор на СУПНЕ „Фридрих Шилер“.

В програмата взеха участие различни творци от Русе – писатели и художници, които бяха организирани в няколко творчески ателиета. Във фоайето на втори етаж беше открита изложба на антикварни книги. В продължение на 4 часа около 200 ученици от целия град четоха, разказваха, рисуваха, правиха комикси, дискутираха, решаваха финансови казуси. Малките ученици имаха възможност да се насладят на фантастичните приказки на Lady Рol, която им постави творческа задача и с нетърпение очаква техните бъдещи произведения. Най-добрите от тях ще бъдат публикувани.

Заедно с писателя Мирослав Петров – автор на исторически комикси и книги, учениците от IV клас предприеха вълнуващо пътешествие в дните на първата българска държава и във времената на могъщите тракийски царе. На децата бяха предоставени за четене комиксите „Кан Крум“, „Кан Тервел“, „Кан Омуртаг“ и „Цар Терес“ – част от познавателната и образователна поредица на Фондация „Въздигане“.

Децата с интерес поглъщаха вълнуващите приключения в картини, задаваха въпроси, нетърпеливи да узнаят повече за времената на славните ни предци, местата които са обитавали, обичаите им и боговете пред, които са се прекланяли. Събитието завърши с игра-анкета. Участниците в нея бяха наградени с лични подаръци от автора – екземпляри от комикса „Кан Тервел“.

Много цветове изпъстриха и тази година двете рисувалници на учителките Варамезова и Панова. Приказки в картини разказваха участниците в ателиетата.

Най-малките пък четоха и разказваха приказки със своите учители – колегите от начален етап. В края на празника приказка им разказаха и актьорите от Група за детски театър „Камила“ – Ани, Роси и Илия в интерактивния си спектакъл „Изрежи ми приказка“.

Не толкова цветно, но в никакъв случай не по-малко забавно беше преживяването за най-големите ученици. Нетрадиционни часове по литература с тях проведоха писателите Христо Раянов и Илиян Любомиров. А единадесетокласниците бяха изправени пред сериозно предизвикателство от финансовите консултанти – Звезделина Минкова и Ивелина Нарова. Ползотворен бе денят и за учителите по български език и литература, които дискутираха с проф. д-р Димитър Михайлов преподаването на Вазов и Яворов в съвременното училище.

Четвъртата поред кампания „Чети с мен“, превърнала се в традиционна за СУПНЕ „Фридрих Шилер и за града, остави у участниците спомени за интересните срещи, новите запознанства и удовлетворението от добре свършената работа. Като едни истински съвременни будители, гостите и учителите продължиха да разпалват в сърцата на учениците любовта към четенето и към вълнуващите светове, скрити сред страниците на книгите.

Мирослав ПЕТРОВ

Оставете първия коментар към "„Чети с мен“ – празник на книгата и на съвременните български будители"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*