Училище на 180 години ще затвори врати догодина

Съдбата на ОУ „Васил Левски“ в село Беглеж се решава окончателно на следваща сесия

След близо едночасов тежък дебат Общинският съвет на Плевен реши да отложи за следваща сесия предложението за закриване на ОУ „Васил Левски“ в село Беглеж. За отлагане на точката гласуваха 36 от съветниците, 2 бяха „въздържал се“ и нито един „против“.

Предложението за закриване на училището бе под номер 13 в дневния ред на редовно заседание в края на октомври. При представяне на точката кметът Георг Спартански посочи, че през учебната 2017/2018 година в училището се обучават 34 ученици и 8 деца в подготвителна полудневна група. Справка от отдел „Гражданска регистрация“ при Община Плевен за броя на родени деца в селото показва, че техният брой не отговаря на изискванията по нормативни документи за сформирането на паралелка в първи клас през предстоящите учебни години. Не е достигнат минимумът и за формиране на самостоятелни паралелки в V – VII клас, което налага съществуването на слети и маломерни паралелки. Това пък води след себе си сериозно дофинансиране.

Предложението при тази ситуация е ОУ „Васил Левски“ – с. Беглеж да бъде закрито, считано от учебната 2018/2019 г., а учениците да се насочат към ОУ „Антон Страшимиров“ в с. Бохот.

При последвалия сериозен дебат по предложението мнения изказаха съветници от различните политически групи, като всички бяха единодушни, че в случая става дума за взимане на тежко решение, което изисква внимателно разяснение на ситуацията и срещи на място с хората в Беглеж.

В залата присъстваха и кметът на село Беглеж Георги Данов, Румяна Цанкова – упълномощен представител на Обществения съвет при кметство село Беглеж и Калинка Борисова – директор на ОУ „Васил Левски“ в Беглеж. „Нашето училище съществува от 180 години. Да, днес децата ни настина са малко, но бих желала да дойдете на място и да чуете мнението и на родителите. Тези деца, които сега учат в Беглеж, няма да отидат никъде другаде да учат. Те просто ще останат на улицата“, това обясни на общинските съветници Калинка Борисова.

Становища в защита на ОУ „Васил Левски“ до Общинския съвет са внесли още близките на Гена Димитрова, Обществен съвет при кметство село Беглеж и кметът на кметството Георги Данов.

След поредицата изказвания в залата бе направено предложение за прекратяване на дебатите, след което плевенският парламент реши предложението за училището в Беглеж да бъде отложено за следващо заседание, за да може да се осъществят и срещите с жителите на селото.

Величка БОЖИКОВА

Оставете първия коментар към "Училище на 180 години ще затвори врати догодина"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*