Светът на Пиф

Първоначално Пиф се появява на страниците на френския вестник „Юманите“ през 1948 година. Негов сътворител е испанецът Жозе Кабреро Тампън, по-известен с името Хосе Кабреро Арнал. Само няколко години след появата си „Пиф“ се превръща в най-четения френски комикс.

Пиф е едно чудновато кученце с неопределена порода. Има клепнали уши, черна муцунка и къса опашка. Негов спътник и „приятел“ е котаракът Еркюл (Херкулес).

След дебюта си във вестник „Юманите“, Пиф се пренася на страниците на вестник „Вайан“ (1952 г.). Успехът на новопоявилото се кученце е толкова внушителен, че само след няколко години вестник „Вайан“ прераства в луксозно списание, именувано „Пиф“, на името на своята звезда. И така до 1982 година, когато умира бащата на Пиф – Хосе Арнал. Макар че работата му е продължена от голям екип художници и сценаристи, „Пиф“ вече не е същият, не толкова на външен вид, колкото по характер. Албуми с приключенията на Пиф излизат и днес.

Хосе Арнал е роден през 1909 година в Каталуния (Испания). Започва да рисува от най-ранна детска възраст. През тридесетте години името му вече се е утвърдило като на известен художник на комикси. Хитът в тогавашните му поредици е предшественика на „Пиф“ – едно палаво кученце, жадно за приключения – името му е Том.

По време на Гражданската война в Испания (1936 – 1939) Арнал е на страната на Републиканците. След разгрома на Републиката той е принуден да емигрира във Франция. Там, поради демократичните си възгледи, попада в лагер. Редят се трудни години – започва Втората световна война. Арнал се бори срещу нацистите, но бива пленен и му се налага да изживее ужасите на лагера „Маутхаузен“. Оцелява като по чудо. След края на войната той се завръща във втората си родина Франция и там твори до смъртта си през 1982 година.

Животът на Хосе Арнал прозира от приключенията на всичките му герои. Френското поколение от 50-те и 60-те години и днес си спомня с трепет вълнението от приключенията на Пиф в борбата срещу немските завоеватели…

Николай МАРИНОВ-МАРЧЕЛО

Оставете първия коментар към "Светът на Пиф"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*