Посланикът на Кралство Дания в Р. България Н.Пр. Сьорен Якобсен

Убедих се, че във Вашия регион нашите туристи биха видели много

Кметът на община Русе Пламен Стоилов проведе работна среща с извънредния и пълномощен посланик на Кралство Дания в Република България Н.Пр. Сьорен Якобсен.

Якобсен сподели, че един от първите градове, които посещава у нас е именно Русе и е впечатлен от архитектурата и забележителностите на нашия град. По време на срещата бяха обсъдени въпроси, относно икономическото и културното сътрудничество между двете страни, както и възможностите за по-нататъшното им развитие. По думите на Н.Пр. Сьорен Якобсен над 70 000 датски туристи годишно посещават България, като повечето избират Черноморието като дестинация. Той сподели, че с помощта на Министерството на туризма се стреми да разшири туристическите дестинации на посетителите. „Убедих се, че във Вашия регион нашите туристи биха видели много“, допълни посланикът.

От своя страна градоначалникът Стоилов представи бързото развитие на Русе през последните години в различните области, както и доброто сътрудничество между България и Румъния, посредством множеството успешни трансгранични програми и проекти, по които съвместно работят градовете Русе и Гюргево.

В края на срещата Стоилов подари на посланика картина, изобразяваща Доходното здание, която да му напомня за красивите сгради на нашия град. Подаръкът на г-н Якобсен също беше в духа на архитектурата – книга на най-известния датски архитект Ян Геел „Градовете за хората“, с пожелание за устойчивост и нестихващо развитие на град Русе.

Областният управител на област Русе Галин Григоров също прие в кабинета си Н. Пр. Сьорен Якобсен. В опознавателната среща участва и заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов. По време на срещата бяха обсъдени множество въпроси, касещи възможностите за инвестиции от датска страна на територията на региона. В тази връзка, г-н Григоров подчерта, че регионът е естествен логистичен център, поради  географското си разположение и се отличава с добре развита железопътна и сухопътна инфраструктура. Възможностите за развиване на бизнес се подсилват и от наличието на воден плавателен път. Посланикът акцентира и на факта, че повече от 70 000 туристи ежегодно посещават България, както и това, че над 50 датски компании са инвестирали в различни сфери на родната икономика. От своя страна областният управител посочи възможностите за развитие не само на черноморски туризъм, а и на планински, селски, градски и културен, което ще допринесе за просперитета и на по-малките населени места.

Не беше подмината и темата за транграничното сътрудничество в региона. Областният и заместник областният акцентираха на отличните трансгранични отношения между градовете от двата бряга на река Дунав, изразяващи се в множество съвместни дейности. Не на последно място беше отбелязано и значението на близостта на летището в Букурещ за русенци.

Н. Пр. Якобсен прояви интерес и към подготовката за предстоящото българско председателство на Съветна на ЕС. Областният управител го увери, че събития, свързани с ползите от членството ни в Съюза и бъдещото председателство се провеждат не само на територията на столицата, а и в по-малките населени места във всяка от областите.

В края на срещата Н. Пр. Якобсен изрази изключителната си удовлетвореност, че има възможност да опознае отблизо региона на Русе, който и в Дания е известен с богатото си културно и историческо минало.

Гостът и домакините обсъдиха възможността за установяване на по-тесни връзки между област Русе и Дания.

В края на тази първа визита участниците изразиха убедеността си, че тя ще подпомогне по-нататъшното сътрудничеството между двете страни.

ФОРУМ

Оставете първия коментар към "Посланикът на Кралство Дания в Р. България Н.Пр. Сьорен Якобсен"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*