Погребаха шефа на Варненския музей до Емилиян Станев

Бащата на проф. Валентин Плетньов бе убит от кола на кръстовище преди четвърт век

Директорът на Историческия музей във Варна доц. д-р Валентин Плетньов бе погребан в петък във Велико Търново. Той бе положен в гроба на баща си проф. Георги Плетньов и само на метри от гроба на писателя Емилия Станев. Стотици близки, приятели и колеги на археолога се стекоха на поклонението в ритуалната зала на гробищния парк. Всички те споделиха, че със смъртта на доц. Плетньов българската археология губи един от най-ярките си представители.

„Цели 22 години работихме в екип с него и днес ние губим не само един приятел, но и голям професионалист, човек с изключително благ и весел характер. Помня първите му стъпки при разкопките край Преображенския манастир и още тогава той ме впечатли с огромния си интерес и вълнение, с което подхождаше към археологията. Бъдещите му планове включваха завършване на разкопките и проучванията на манастира „Света Богородица“ на Караачтепе, край Варна. Жалко, замина си толкова млад“, сподели силно развълнуван откривателят на мощите на Св. Иван Рилски проф. Казимир Попконстантинов.

„Беше невероятен, слънчев и светъл човек и пленяваше всички с бохемския си начин на възприемане на живота. Наричахме го Веселия пират. Той направи много добро за Варненския музей“, призна директорът на Националния археологически институт при БАН, Христо Попов. „Аз загубих най-добрия си приятел. И затова реших да посветя следващата си книга“, каза търновският археолог Хитко Вачев. Според първоначалната информация на поклонението трябвало да присъства и министърът на културата Боил Банов, но той не дойде. Липсваше и Божидар Димитров, който се смята за един от най-близките приятели на доц. Плетньов. За сметка на това обаче в Търново пристигнаха представители на почти всички регионални исторически музеи в страната, за да изразят съболезнования на близките на починалия си колега.

Доц. Валентин Плетньов е приет в областната болница във Велико Търново през септември с тежка черепно-мозъчна травма, след като падна по стълбите на къщата си в близкото село Леденик. Нелепото е, че инцидентът се случва в деня, когато археологът извършва освещаване на къщата. В болницата той е настанен в отделението по реанимация и е поставен в медикаментозна кома и месец по-късно умира на 55-годишна възраст. Преди 23 години, през 1994 г. бащата на археолога, историкът от Търновския университет доц. Георги Плетньов, загива също по изключително нелеп начин. Той е блъснат от кола и убит на пешеходна пътека в центъра на Велико Търново, на метри от Съдебната палата. „След четвърт век баща и син отново се събраха. Дано духовете им да намерят покой“, тъжно коментираха присъстващи на погребението.

Иван ГЕОРГИЕВ

Оставете първия коментар към "Погребаха шефа на Варненския музей до Емилиян Станев"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*