Паметник на Света Димитра Киевска-Доростолска бе осветен в Калпетрово

Паметник на родената в Силистра Света Димитра Киевска бе осветен в двора на Духовно-просветния център „Доростолски митрополит Иларион“ при храма „Св. Димитрий Солунски“ на силистренското село Калпетрово. Освещаването на паметника е в рамките на проявите по случай 170-годишнината от освещаването на църквата. Паметникът е дарение от епископ Дамян – наместник-игумен на Свето-Въведенския манастир в Киев, основан от Света Димитра, съобщи протосингелът на Доростолската митрополия отец Добри Чаков.

За празника на храма бяха отслужени Велика Вечерня с Петохлебие и Вселенска панихида за ктиторите, дарителите, свещенослужителите и енориашите на село Калипетрово. Предвидена бе и среща с дарители и благодетели на храма, които ще получат специални отличия. На 26 октомври бе отслужена Света литургия в двора на Духовния център „Доростолски митрополит Иларион“. Имаше водосвет и освещаване на курбан.

За празненствата дойдоха и архиереи от няколко държави, монахини, свещеници.

Димитра Киевска-Доростолска е родена в Силистра през 1810 година със светското име Матрона Александровна Егорова.

Семейството й се преселило в Бесарабия и тя се омъжила за капитан от руската армия, загинал в Кримската война (1853 – 1856). Тогава станала монахиня. Помагала е на ранените при отбраната на Севастопол през 1855 – 1856 година, а през Руско-турската война от 1877 – 1878 година организирала в дома си в Киев лазарет за ранените войници. Света преподобна Димитра Киевска е основателка на Киевския Свето-Въведенски манастир.

Пеню ПЕНЕВ

Оставете първия коментар към "Паметник на Света Димитра Киевска-Доростолска бе осветен в Калпетрово"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*