Община Разград намери нов дом за Математическата гимназия

ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ ще се премести в новата сграда на СУ „Христо Ботев“

Община Разград намери нов дом за ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Разград, съобщи на пресконференция кметът д-р Валентин Василев. Училището ще се премести в новата сграда на СУ „Христо Ботев“ в края на учебната година.

Община Разград се ангажира с помощ от всякакво естество, за да се осъществи преместването. СУ „Христо Ботев“ има капацитет за обучение на 1200 – 1300 деца, а там в момента учениците са 300. В Математическата гимназия са 515, с тенденция да станат 550 – 600, обясни градоначалникът. Това е единствената сграда в града, която разполага с такава голяма и неизползвана изцяло материално-техническа база, която може да отговори на нуждите на ППМГ. Василев подчерта да не се спекулира с това решение и да не се разпространяват неверни слухове, както и да не се използват децата за политически цели. Ако някой има по-добро предложение, да го изложи писмено и да се аргументира, като се подпише под становището си, заяви той.

Сградата е реновирана, но се нуждае от вътрешен ремонт, като ще се търсят средства за тази цел от различни източници. Преместването е в унисон и с политиката на правителството и на МОН за преминаване на всички училища към едносменен режим на работа, стана ясно на срещата.

В пресконференцията участваха и заместник-кметовете Галина Георгиева и Ердинч Хасанов, началникът на отдел „Образование“ Елка Драмалиева, началникът на отдел „Общинска собственост и земеделие“ Иван Ненов и директорите на двете училища – Стойчо Стойчев и Мануел Василев.

Елка Драмалиева обясни, че след изискан анализ от МОН, Община Разград е посочила, че към момента на територията й на двусменен режим са ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, ОУ „Васил Левски“, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ и ОУ „Н. Вапцаров“. С предприемане на тази стъпка за преместване на училището в нова сграда ще бъде решен проблемът и с ОУ „Васил Левски“. Коментирани са варианти за другите две училища, които са включени в проект за образователната инфраструктура, с който ще бъде подобрена материалната им база.

Положително становище изказаха и директорите на учебните заведения. Мануел Василев посочи, че вече е посетил сградата на СУ „Христо Ботев“ и след огледа се е убедил, че тя е единствената в града, която може да осигури необходимите 28 – 30 стаи, които са нужни на гимназията, за да протича в нея едносменен режим. Стойчо Стойчев каза, че учениците намаляват, а сградата на СУ „Христо Ботев“ е голяма и трябва да се поддържа. Реализирането на предприетата стъпка ще бъде облекчение за финансовия ресурс и спестените средства ще могат да бъдат вложени в подобряване на частта, която се ползва от учениците на средното училище.

Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Община Разград намери нов дом за Математическата гимназия"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*