Община Гряка – домакин на трансгранична земеделска група

Националната програма за местно развитие на Румъния представлява нов финансов инструмент за общините им

Акцент в заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група беше Националната програма за местно развитие, представена от Лучиян Корозел, заместник-председател на Окръжен съвет Гюргево и председател на комисията. Тя представлява нов финансов инструмент за румънските общини, даваща възможност за подобряване на местаната инфраструктура, подпомагане на земеделието и осигуряване на обществените социални услуги.

По време на първата фаза на програмата за територията на окръг Гюргево са одобрени 124 проекта в размер на почти 131.5 млн. евро. За периода 2017-2020 г. Министерството на регионалното развитие, публичната администрация и европейските проекти е одобрило целеви средства за над 174 млн. евро.

Свилен Иванов, заместник областен управител на област Русе и заместник-председател на земеделската група благодари за гостоприемството и адмирира политиката на румънското министерство на регионалното развитие. Той подчерта, че за целенасоченото развитие на отделните райони е необходимо да се разработват проекти в съответното населено място, които да бъдат съобразени с реалните нужди на местните общности. Заместник областният управител акцентира и на необходимостта от балансирано национално финансиране и пряко сътрудничество с местните власти.

В края на заседанието Лили Ганчева, изпълнителен директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ и Нику Мърдале от Окръжен съвет – Гюргево представиха проектна идея за мерки за популяризиране на Общата селскостопанска политика в трансграничния регион Гюргево – Русе с финансиране от Европейската комисия.

Специално участие в срещата взеха кметове на побратимени общини от окръг Гюргево и област Русе – Сливо поле, Бръшлян, Борово, Бяла, Две могили, Ценово, Гряка, Дая, Бъняса, Михай Браву и представители на земеделски институции и организации.

Заседанието приключи с посещение на детска градина и църква, рехабилитирани по Националната програма за местно развитие. То беше организирано от Окръжен съвет – Гюргево, Областна администрация – Русе, Асоциация „Еврорегион Данубиус“ и Трансграничен Бизнесцентър „Данубиус“ – Гюргево.

ФОРУМ

Оставете първия коментар към "Община Гряка – домакин на трансгранична земеделска група"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*