Наградиха победителите в конкурса „Стоян Михайловски“

В навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители, на тържествена церемония, в зала „Европа“ на Доходното здание бяха връчени наградите на отличените млади творци в Ученическия конкурс „Стоян Михайловски“.

Те получиха дипломи, плакети и предметни награди, осигурени от спонсори. Голямата награда на конкурса – статуетка „Стоян Михайловски“ – за литературно творчество (поезия и проза) спечели Величка Зердашка от СУ „Димитър Матевски“ – гр. Пловдив. Тя й бе връчена от директора на Дирекция „Култура и образование“ в Община Русе Ирена Петрова, която приветства участниците в конкурса с празника на народните будители и връчи поздравителен адрес от името на кмета на община Русе Пламен Стоилов.

За участниците в конкурса беше изнесен празничен концерт от млади таланти на ДВГ „Слънце“ и ДГА „Здравец“ при ОбДЦКИ.

Десетият национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“, организиран от Общинския детски център за култура и изкуство – Русе, се провежда в два раздела „Литературно творчество“ и „Журналистика“. Тази година младите творци писаха по темите: „Невъзможното щастие“, посветена на 130-годишнината на Димчо Дебелянов – за литературното творчество, и „Всичко се състои в нашите задружни сили“, посветена на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски – за журналистика.

Интересът към конкурса и тази година бе огромен, общо участниците са 133 млади автори от цялата страна със 146 творби – индивидуално и екипно, разпределени в три възрастови групи – от І до ІV, от V до VІІ и от VІІІ до ХІІ клас. Младите поети, писатели и журналисти са от Кърджали, Варна, Пловдив, Търговище, Шумен, Троян, Тервел, Карнобат, Велинград, Бяла Слатина, Петрич, София, Казанлък, Разград, Монтана, Перник, Добрич, Сливен, Провадия, Тутракан, Кюстендил, Видин, Стражица, Русе и др.

Сред наградените в десетия конкурс „Стоян Михайловски“ са и няколко млади русенски творци: Ина Искърова и Даяна Бонева от клуб „Приятели на книгата“ при ОбДЦКИ, Венета Маринова от ПАГ „Гео Милев“, Стилиана Трифонова от ПГО „Недка Иван Лазарова“ – в литературното творчество и Светлин Медов от СУ „Христо Ботев“ – в журналистиката.

Участвалите в конкурса творби оцени и класира жури с председател доц. д-р Руси Русев от РУ „Ангел Кънчев“.

ФОРУМ

Оставете първия коментар към "Наградиха победителите в конкурса „Стоян Михайловски“"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*