Министърът на туризма Николина Ангелкова: Иновативен проект на Русенския университет представят в Лондон

Посетителите на изложението ще могат да се насладят на виртуална разходка в Русенския исторически музей

Иновативен проект на Русенски университет ще представят на най-голямото международно изложение в туристическия бранш в Лондон следващата седмица, това заяви министър Ангелкова на среща в университета „Ангел Кънчев“ в последния ден на октомври. Новината беше съобщена на Кръгла маса на тема: „Ролята на Русенския университет за развитие на иновациите в туризма“, след подписването на рамков договор за сътрудничество между Министерството на туризма и Русенския университет „Ангел Кънчев“. Резултат от това партньорство ще бъде участието на русенски студенти в първия дигитален корнер на българския щанд на световното туристическо изложение WTM в Лондон този ноември.

Участници в дискусията бяха министърът на туризма Николина Ангелкова, депутатът от 19-и МИР Пламен Нунев, зам. областният управител Валентин Колев, зам.-кметът по „Европейско развитие“ Страхил Карапчански, председателят на Общински съвет Русе чл.кор. Христо Белоев и, разбира се, домакинът на събитието, проф. Велизара Пенчева, ректор на Русенския университет.

Представянето на проекта ARHIVE на Катедра „Телекомуникации“ ще се случи следващата седмица на World Travel Market (WTM) в Лондон, Великобритания. По проекта се създават 3D копия на артефакти и крепости, виртуални разходки в музеи, интерактивни игри и добавена реалност, използвайки технологията на 3D-принтерите с цел визуализация на древноримското наследство в трансграничния регион между България и Румъния. По проекта студентите са работили съвместно с подкрепата на Историческия музей в Русе и Историческия музей в Констанца, Румъния. За изложението Министерството на туризма е подготвило българския сектор с необходимите 3D технологии, за да могат посетителите да се насладят както на мини артефактите, така и на виртуална разходка в Русенския исторически музей.

По време на дискусиите Валентин Колев отбеляза, че към Областния съвет за развитие на област Русе има сформирана Постоянна комисия в областта на културата и туризма. Сред целите, които си е поставила Областна администрация Русе е популяризирането на различни възможности за развитие на туризма на територията на областта.

В тази връзка беше представена инициатива на експерти от „Регионално развитие“ на Областна администрация Русе, целяща подобряване информираността на хората за възможността за туризъм в област Русе.

Инициативата включва събиране на данни за наличната леглова база в населените места, в т.ч. хотели, къщи за гости и др. места за настаняване, както и културни, исторически, археологически и др. атракциони в близост до местата за настаняване, които могат да бъдат посещавани от туристи. Също така при възможност ще бъде включен още точен адрес на обекта и данни за контакт, GPS локация на обектите и актуален снимков материал.

На срещата беше представена и туристическата платформа I love Bulgaria, създадена от екип млади българи с международен опит под ръководството на специалиста в дигиталния маркетинг на английския пазар Веселин Василев. Заедно българският екип е работил с имена като General Motors и Master Card, както и с други европейски правителства.

Платформата на I love Bulgaria е създадена за ползване от устройства с достъп до интернет и позволява на чуждестранния и български турист да се ориентира и информира. За улеснение на потребителя са отбелязани не само туристически обекти, но и други места от първа необходимост – аптеки, банки, ресторанти, хотели, гари, летища и др.

Дигитализацията и въвеждането на новите технологии са сред основните приоритети на Министерството на туризма в неговата рекламна и маркетингова политика. Ще промотираме страната ни по иновативен начин, който ще я направи по-конкурентна и търсена като целогодишна дестинация. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при посещението си. Въвеждането на повече дигитални технологии е предвидено в Годишната програма за национална туристическа реклама и ще работим активно в тази посока заедно с еврокомисар Мария Габриел, стана ясно от думите на министъра. Министър Ангелкова припомни също, че Русе е част 12-те винено-кулинарни дестинации на България, които са нова съвместна инициатива на Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите. Дестинация „Мизия“ включва не само туристически забележителности от региона, но и типичните за него вина и традиционни гозби. Тя не пропусна да отбележи още, че би искала срещите в Русенския университет именно в навечерието на Деня на будителите да се запазят като традиция и занапред.

Юлия КРАЛЕВА

Оставете първия коментар към "Министърът на туризма Николина Ангелкова: Иновативен проект на Русенския университет представят в Лондон"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*