Именници се събраха на Димитровден в Белцов

Стародавна традиция беше възстановена в село Белцов за християнския празник Димитровден. По инициатива на настоятелството на НЧ „Пробуда“ се възроди празникът на населеното място. Обичаят през последните двадесетина години беше позабравен. На този ден храмов празник отбелязва и църквата в селото, която носи името на Свети Димитър.

Организаторите на празника поканиха всички именници от селото, което е част от местния обичай. Самодейците от трите фолклорни групи бяха подготвили специална програма с изненади. Те посрещаха всеки от гостите с букет от димитровчета, обвит в червена панделка. Тържеството продължи с изпълнения на танцова формация „Мераклии“ и фолклорната група „Белцовски баби“. Ученици прочетоха притчи за делата на Свети Димитър като пресъздадоха атмосферата на патриархалното семейство.

„Денят на християнския светец Свети Димитър е основателен повод всички жители на Белцов да се обединят и да работят за благото на родното си място. В дни като този ни обединява волята заедно да израстваме като съвременно общество“, се казва в поздравителния адрес от кмета на община Ценово д-р Петър Петров.

Гост на празника беше и председателят на Общинския съвет Галина Георгиева. В своето обръщения тя подчерта, че възродената традиция е повече от ясен знак за хората, които искат да превърнат родното си място в по-добро и привлекателно и не спират да работят за неговото обновяване. Георгиева пое ангажимент в кратки срокове да подготви и представи необходимите документи в дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет, за да се отпуснат необходимите средства за неотложния ремонт на църквата в селото.

Присъстващите именници също се бяха постарали с почерпката за здраве и берекет. Те показаха майсторските си уменията в приготвянето на баници, макарини, пити, баклави и сладки, а високият емоционален градус беше постоянен спътник през цялото тържество.

Марий ПEЙЧЕВ

Оставете първия коментар към "Именници се събраха на Димитровден в Белцов"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*