Започна санирането на първия панелен блок в Павликени

Състоя се официална церемония за ефективен старт на дейностите за енергийна ефективност на първия жилищен блок в Павликени. Начало на строителните дейности дадоха кметът инж.Емануил Манолов и управителят на фирмата-изпълнител инж. Кирил Атанасов.

По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради ще бъде саниран блокът на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ №1 в Павликени. Сградата е пусната в експлоатация през 1983 г., има четири входа с общо 66 апартамента и около 198 живущи. Разгърнатата жилищна площ на блока е 5000, 9 кв.м.

„Община Павликени още веднъж доказва, че методично изпълнява всички свои задължения по въвеждане на енергоспестяващи мерки в обществени сгради и вече в жилищни. По този начин нашата политика е в синхрон с държавната политика“, каза инж. Емануил Манолов. Той благодари на общинските експерти, които помогнаха при подготвянето на документите по проекта.

„Надявам се, че след енергийноспестяващите мерки, живеещите тук ще имат по-красиви и уютни домове, ще се радвате като се прибирате, да виждате, че блокът е по-красив“, каза инж. Кирил Атанасов от фирмата изпълнител.

Това е първият блок в Община Павликени, в който собствениците на самостоятелни жилищни обекти създадоха Сдружение на собствениците с председател Евгени Димитров и сключиха договор за участие в Програмата. „В продължение на 34 години съжителствахме, отгледахме и децата си и сега посрещаме внуци. Аз никога не съм се съмнявал в успешния край на нашето начинание, защото превъзмогнахме всички различия“, каза той при откриването на строителните дейности.

След 34 години експлоатация на жилищния блок за първи път ще стартират мащабни строително-монтажни дейности, които включват: подмяна на дограма, топлинно изолиране на външни стени, топлоизолиране на покрива, енергийноефективно осветление на стълбищните клетки.

Проектът е изцяло финансиран от Националната програма, като общата стойност е в размер на 751 000 лева. Срокът за изпълнение на дейностите е 90 календарни дни, но ще бъде съобразен и с метеорологичните условия.

Строително-монтажните дейности за изпълнение мерките за енергийна ефективност ще се извършват от фирма „Кидат Груп“ ЕООД гр. Велико Търново с управител инж. Кирил Иванов. Строителният надзор и инвеститорският контрол са поверени на фирма „СС-консулт“ ЕООД – Варна с управител инж. Стоян Стоянов.

С реализирането на дейностите за енергийна ефективност ще се осигурят по-добри условия на живущите, топлинен комфорт, намаляване разходите за енергия, по-високо качество на жизнената среда и изцяло променен облик на блока.

Георги БЪЧВАРОВ

Оставете първия коментар към "Започна санирането на първия панелен блок в Павликени"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*