Град Пордим стана на 40 години

Бе открит бюст-паметник на драматурга, писател и журналист Иван Радоев по случай 90-годишнината от рождението му

„Град със славно минало и перспективно бъдеще, който съумява да развива таланти, да пази паметта и българщината, да демонстрира своята признателност към светлите личности и знаковите моменти в българската история. Това е Пордим. И заслужава много. Заслужава да продължава своя уверен път на развитие, за да изпълнява и в следващите десетилетия чрез своите достойни граждани важната мисия на бранител на духовността и на българската идентичност.“ С тези дума областният управител Мирослав Петров се обърна към жителите на гр. Пордим. Той бе официален гост на празника на града. Събитието уважиха още кметове на населените места в Пордимска община, общински съветници, тук бе и председателят на ОбС – Левски Дочко Дочев, представители на БДЖ, на местния бизнес и много граждани.

„Днес не е време да се сетим да обичаме града си, както не се сещаме, че обичаме децата си само на рождените им дни. Днес не е повод за равносметка. Тя трябва да се прави по-често от веднъж в годината. Днес е денят да мечтаем и да намерим пресечната точка на желанията ни и действителността някъде преди следващия 26 октомври“, каза кметът на община Пордим Детелин Василев в тържественото си слово по повод 40-годишнината от обявяването на Пордим за град.

Тържествата започнаха в началото на седмицата с разнообразна културна програма, като кулминацията бе откриването на паметник по случай 90-годишнината от рождението на драматурга, писател и журналист Иван Радоев. Бюст-паметникът е дело на скулптора Андрей Москов. На тържественото откриване присъстваха съпругата на Иван Радоев и неговият внук.

Паметникът бе открит от областния управител Мирослав Петров и от кмета на община Пордим Детелин Василев, след което всички присъстващи положиха венци и цветя, прекланяйки се пред гения на талантливия пордимчанин драматурга Иван Радоев.

Величка БОЖИКОВА

Оставете първия коментар към "Град Пордим стана на 40 години"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*