Въвеждат GPS-наблюдение на машините за зимното почистване в населените места

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„От днес общините и държавните институции да влязат в режим на готовност за работа при зимна обстановка“, това призова в понеделник областният управител на Разград Гюнай Хюсмен по време на заседание на Щаба за координация на спасителни и неотложно-възстановителни работи при бедствия и аварии.

Хюсмен констатира, че институциите са по-добре подготвени, докато местните управи имат още какво да работят. Той даде срок на общинските кметове до 15 ноември да представят справка каква част от населението е снабдено с дърва за огрев, препоръча още местната власт да оказва съдействие на служителите на „Енерго Про“ при почистването на дървесната растителност в населените места в участъците, където клоните допират проводниците и създават опасност от скъсване. Областният управител предложи още общините да въведат GPS-наблюдение на машините, които извършват зимното почистване в населените места, каквото е въведено за републиканската пътна мрежа. Хюсмен указа още от местните управи да изискат от фирмите, които поддържат пътищата в общините, да представят пълен списък с техника, с която работят, като внимават да няма дублиране с машините за републиканската пътна мрежа.

На заседанието представителите на част от общинските администрации обявиха, че договорите им за зимно поддържане изтичат в края на 2017 г. и са започнали или предстоят процедури за подписване на нови. Такава е ситуацията в Самуил и Цар Калоян, а в Кубрат предстои подписване на договор до дни. Учебните заведения са осигурени с отопление за зимата – увериха всички представители на общини

В края на сезона приключва и 4-годишният договор за почистване на републиканската пътна мрежа на територията на област Разград, съобщи началникът на Областно пътно управление инж. Людмил Янев. Общата дължина на републиканската пътна мрежа в областта е 544,1 км. В готовност да ги почистват от снега са 87 машини при изискуеми 82, като 5 са на ремонт, който скоро ще приключи. На линия са: 3 роторни снегорина, 4 автогрейдера, 6 товарачни машини, 25 снегорина, 36 комбинирани машини, 13 патрулни автомобила.

Пътните служби са в добра координация с ОДМВР – Разград, когато се налага спиране на движението по опасни пътища през зимата, обявиха и инж. Янев, и комисар Божидар Божков. И двамата признаха, че хората недоволстват, когато това се случи, но превантивните действия са само в тяхна полза. „Не случайно през последните години, въпреки тежките зимни сезони, в региона няма загинали поради тежката обстановка хора“ коментира комисар Божков.

Готовност да подпомагат бедстващи хора изразиха от БЧК. От Регионалната здравна инспекция увериха, че системата на здравеопазването е в готовност за зимна обстановка, проблем е единствено субективният фактор – превантивно при силни снеговалежи пациентите на хемодиализа се настаняват в болниците в региона, част от тях обаче самоволно напускат лечебните заведения и после се налага с тежка техника да бъдат транспортирани за лечение в болниците. Комисар Емилиян Станев от РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ апелира в тези случаи да се използва авторитетът на селските кметове, които да убеждават пациентите, че по този начин се подпомага медицинското им обслужване.

Началник отдел в „Енерго Про“ Венцислав Илиев обяви, че и електроснабдителното дружество е извършило подготовка за зимата. През лятото е направен ремонт на въздушни електропроводи в районите на Лозница, Самуил, Дряновец, Цар Калоян. Дружеството разполага с 26 аварийни екипа, като при необходимост могат да се включат и 25 инкасатори, има и високопроходима техника, която ще бъда частично подновена преди зимата.

Управителят на „Водоснабдяване-Дунав“ инж. Стоян Иванов призна, че проблем за дружеството е трудният достъп до местата на аварии през зимата, поради липса на подходяща техника. На фирмата оказват съдействие от пожарната служба, миналата зима с тяхна моторна шейна бе достигнато до мястото на тежка авария.

ФОРУМ

Оставете първия коментар към "Въвеждат GPS-наблюдение на машините за зимното почистване в населените места"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*