Престижна награда „Златна лира” получи Разградската филхармония

С голям юбилеен концерт в Разград бяха отбелязани две годишнини на оркестровото дело – 70 години от създаването на Държавния симфоничен оркестър през 1947 г. и 40 години от основаването на Музикалните дни „Димитър Ненов”.

В текста на програмата за концерта беше отбелязано, че това е 3406-и пореден концерт за симфоничния оркестър, създаден през 1922 г., одържавен през 1947 г., за да е днес във формата на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов”.

Диригент на концерта бе Красен Иванов, а солист – проф. Милена Моллова. Тя изпълни заедно с разградските музиканти „Концерт за пиано и оркестър №5“ на Лудвиг ван Бетовен. Проф. Моллова заяви, че за нея е чест да свири на 70-годишнината на оркестъра. Тя припомни, че е родом от Разград и е ученичка на Димитър Ненов. Първият й концерт с оркестър е бил в Разград през 1951 г.

В програмата на юбилейния концерт бяха включени още: „Миниатюри“ на Димитър Ненов-Иван Стайков и „Симфония №1“ на Лудвиг ван Бетовен.

Поздрави към диригента, музикантите и солиста отправи директорът на Театрално-музикалния център – Разград Тодор Мадолев, който заяви, че целта му е не само да се запази оркестъра, но и да продължи да се развива, заемайки своето достойно място. Мадолев припомни, че оркестърът в Разград е бил сред първите държавни преди 70 години след София, Пловдив, Варна и Бургас.

Пожелания към музикантите да продължат да издигат духовността в града отправи председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански. Той връчи и няколко отличия на оркестранти с принос към развитието на музикалното дело. Започна със „Златна лира на СБМТД“ за Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“. Този приз получиха и: Илия Рибицов, Румяна Маркова, Наталия Кющерова, Мила Иванова и Николинка Иванова. „Сребърни лири“ бяха връчени на: Николай Енчев, Владимир Николов, Донко Николов и Димитър Мирчев, а „Бронзови лири“ – на Йордан Стоянов и Недко Георгиев.

Поздравителни адреси и кошници с цветя бяха изпратени от депутата Десислава Атанасова, областния управител на Разград Гюнай Хюсмен, кмета на Разград д-р Валентин Василев, председателя на Общински съвет-Разград Надежда Радославова, културни институции от Разград. В публиката бяха заместник областният управител Евгени Драганов и заместник-кметът Галина Георгиева.

„Не са много градовете в България, в които традициите на симфоничната музика се пазят и поддържат и днес, Разград се гордее с това и вярвам, че жителите на региона ще продължат да милеят за стойностното изкуство! Пожелавам Ви много нови творчески върхове, здраве и вдъхновение! Бъдете верни на публиката си, която Ви се отблагодарява с нестихващи аплодисменти!“, се казва в поздравителния адрес на Хюсмен.

Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Престижна награда „Златна лира” получи Разградската филхармония"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*