Именитите творци Кристо и Жан Клод – с изложби в Габрово

Те представят подписани постери и видео материали от техни проекти, както и документи на семейство Явашеви

Изложбата „Кристо и Жан-Клод. Проекти“ представя шестнадесет проекта на артистите и ранни произведения. Започва с прехода от ранните творби на Кристо, направени в ателието му в Париж (опаковани кутии и бутилки) и Ню Йорк (фасади на магазини) към мащабните проекти, реализирани в градска среда или в природата. Показваме и видео интервю с Кристо за ранните му творби на доц. Георги Лозанов и режисьора Стоян Радев, заснето в Ню Йорк. Хронологично са представени мащабните проекти на артистите с постери, текст, времева линия и географска карта. Сред проектите са: „Желязната завеса“, „Завеса в долината“, „Опакованият Райхстаг“, „Чадърите“, „Опаковани дървета“, „Опакованият Пон Ньоф“. Последният реализиран проект, „Плаващите кейове” присъства с видео кадри на Недялко Данов от филма на БНТ „Мост към Кристо“, направен от Евгения Атанасова-Тенева. Изложбата завършва с проекта „Мастабата”, върху който Кристо работи понастоящем. Проектът е планиран за пустинята край Абу Даби и ще бъде най-голямата скулптура в света.

Изложбата „Роден в Габрово“ е своеобразна „капсула на времето”, в която ни води разказа на журналистката Евгения Атанасова-Тенева. Представя живота на семейство Явашеви – Цвета и Владимир и техните трима сина в Габрово. Ще проследим ранните години на малкия Христо в Габрово, ще разгледаме детските снимки на световноизвестния творец с неговите братя. Събрани са лични снимки, предоставени от членовете на фамилия Явашеви, както и документи от Държавен архив – Габрово и други институции. Показани са стари картини и скъпо пазени спомени от приятели и съученици. Експозицията напомня и за времето на бурното индустриално развитие на Габрово и историческите обрати, белязали съдбата на града и неговите жители в средата на миналото столетие.

По време на изложбата ще бъде показана и програма от прожекции на филми за Кристо и Жан-Клод и техните проекти.

Изложбите бяха открити на 27 октомври от 19 ч. в Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово. Те са организирани от Община Габрово, Музей „Дом на хумора и сатирата” и Сдружение „Нашето по-голямо Габрово“ с партньорската подкрепа на БНТ, Държавен архив – Габрово, Регионална библиотека Априлов – Палаузов, Регионален исторически музей – Габрово, Национална априловска гимназия, Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, II ОУ „Неофит Рилски“ и НУ „Васил Левски“.

В изложбите са включени материали, любезно предоставени от семейство Явашеви, Евгения Атанасова – Тенева, доц. Георги Лозанов и Стоян Радев, Драган Немцов, Иван Господинов и Мариян Костадинов, Ива Хаджиева, Иванка Здравкова, Гео Кукудов.

Яна МИЛОШЕВА

Оставете първия коментар към "Именитите творци Кристо и Жан Клод – с изложби в Габрово"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*