Юлияна Дончева кръсти 35 деца във Велико Търново

Александър Сано стана кръстник на 30 деца в Русе

Бившата царска депутатка Юлияна Дончева стана кръстница на 35 малчугани, които получиха своето Свето кръщене в Катедралния храм „Рождество Богородично“ във Велико Търново. То бе част от каузата „Правим го за България“ на Движението за национална кауза – ДНК. Богослужението беше извършено от митрополит Григорий в съслужение със седем свещеници. Владиката първо отслужи обща молитва за всички кръщелници, след което ги миропомаза, а накрая, след като кръстниците им трикратно се отрекоха от сатаната, потопи плачещите деца в купелите със светена вода. „Тази малка пътечка към Бога, по която сега стъпват новокръстените, ще стане голям и широк друм. По време на турското робство кумовете и кръстниците са били тези, които зорко са пазили нашето православие и са успели да опазят нашата вяра и народност. За тези, които сега приемат Светото кръщене обаче ще дойдат и много лоши неща. Днес, ние им оставяме липсата на вероучение и любов към ближния. Но ние сме тези, които трябва да се грижат за физическото и психическото израстване на тези деца. Кръщенето е една надежда светла за душата, вход към царството Господне, средство за очистване и приемане на Светия Дух“, каза в словото си пред миряните митрополит Григорий. След Светото кръщене 35-те нови християнчета получиха от кръстницата си сребърни кръстчета да ги пазят от лоши погледи и помисли и да им дават сила и любов към вярата и ближните.

Александър Сано стана кръстник на 30 деца в Русе

В Катедрален храм „Св. Троица“ Движение за национална кауза проведе масово кръщене на 30 деца. Актьорът Александър Сано стана кръстник на малчуганите в Русе. На събитието присъстваха заместник-кметът по комунални дейности в Община Русе Наталия Кръстева и директорът на Дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова.

Наталия Кръстева връчи поздравителен адрес от името на кмета на община Русе Пламен Стоилов. „Дейността, с която се занимавате, е достойна за възхищение, а инициативите Ви, насочени към подобряването на демографските условия в страната, са важна и значителна мисия в днешното съвремие“, се казва в адреса от русенския градоначалник. От своя страна организаторите на събитието удостоиха Община Русе със сертификат за особен принос и с признание към дейността и постигнатите резултати на общинската програма „Асистирана репродукция“, в подкрепа на семейства и двойки с репродуктивни проблеми.

Началото на събитието се състоя в 11:00 ч., едновременно с още 9 големи български града. Това е най-мащабното Свето кръщение на новородени деца в съвременната история на България – Националното кръщене. Инициативата се проведе под патронажа на Патриарх Неофит и Българската православна църква, които освободиха участниците в кръщенето от задължителната такса за ритуала и дариха безвъзмездно кръщелните свидетелства. В кампанията „Направи го за България“ се включиха повече от 1200 семейства с новородените си деца. Родителите-участници имаха възможност да избират за кръстници освен свои близки, а и популярните лица на събитието, сред които Антон Хекимян, Славена Вътова, Александър Сано, Део, Владо Николов, Хилда Казасян и много други обществено значими личности. Традиционното сребърно кръстче – символ на вярата, подариха Н. Беширова и SSG Jewlery. Към каузата за повече деца в България се присъединиха „Пуфис“ и „Тео Бебе“, които бяха подготвили специална изненада за всяко бебе, участник в кампанията.

Националното кръщене отбеляза финала на кампанията за насърчаване на раждаемостта, в рамките на която за всяка споделена бременност ДНК осигури минимум 1 лев на Фондация „Искам бебе“ в помощ на двойките с репродуктивни проблеми.

Медийни партньори на кампанията „Направи го за България“ са „БТВ Медиа Груп“, „БТВ Радио Груп“, вестник „24 Часа“ и списание „9 месеца“.

ФОРУМ

Оставете първия коментар към "Юлияна Дончева кръсти 35 деца във Велико Търново"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*