Поетът Павел Матеев:За мен писането на стихове е акт на изразяване на чувства

Без любов може да се живее, но няма да бъдем пълноценни хора

Павел Божидаров Матеев е роден на 26 ноември 1976 г. в Търговище. Завършва българска филология в ШУ „Епископ Константин Преславски“ през 2000 г. Живее в Лондон със семейството си.

Пише любовна лирика. През ноември 2016 г. е издадена първата му стихосбирка „Облачна душа“.

През август 2017 г. е издадена втората стихосбирка „Отново те сънувах“ от издателство Фабер.

Предстои издаването на книжка с детски приказки.

– Павел Матеев определено има романтична душа, това личи от стиховете му. Любовна драма ли бе причината да пропишеш?

– Благодаря за въпроса. Човек винаги е добре да бъде провокиран, преди да напише нещо. За мен писането на стихове е акт на изразяване на чувства. Със сигурност поводът беше любовен, но драма не бих могъл да го нарека. Или намираш човек, с когото да споделяте чувства, или не намираш. Понякога има разминаване, понякога човек се чувства самотен или нещастен. Именно тогава се получават най-силните стихове.

– Какво е за теб любовта?

– За мен любовта е емоция, споделяне, всичко. Без любов може да се живее, но няма да бъдем пълноценни хора. Любовта, особено споделената, е нещото, което всеки човек трябва да изпита поне веднъж в живота си.

– Не определяш себе си като поет, защо?

– Не се определям за поет, поради две причини. Поет е призвание, титла, която би следвало хората да дадат. Ако човек, който пише поезия, е поет, то тогава аз съм. Но някак си не ми е достатъчно това. От друга гледна точка, не бих искал да се ограничавам само с поезията. Прозата също ме привлича и все повече ме притегля в лапите си.

– Какво накара Павел Матеев да заживее в Лондон?

– Причините са много. Ще ги спомена, без да ги обяснявам. Може би това са желанието за промяна, ново начало, лъжа, по-добро бъдеще за децата ми, нужда, безизходица. Ето това са част от причините, но не в този порядък.

– В България или в Англия се твори по-лесно?

– Когато човек иска да твори, за него няма значение, къде се намира. Еднакво лесно се твори и в България, и в Англия. Всичко е въпрос на време и организация.

– Вече имаш издадени две стихосбирки на любовна тематика: „Облачна душа“ и „Отново те сънувах“. Смяташ ли да посветиш стихове на други теми?

– Да, за две години успях да издам две стихосбирки със стихове за любовта. Не бих казал, че напълно съм приключил с поезията, нито че планирам да пиша стихове на друга тематика. Всичко зависи от емоционалното ми състояние и дали някоя муза няма да ме навести. Никой не знае все още.

– Предстои ти издаването на книга с приказки. Разкажи ни по-подробно…

– Да, това е нов проект, който ми е на сърцето. По повод един литературен конкурс написах две приказки и ми хареса. Харесаха ги и мои приятели и техните деца. Това ме мотивира да продължа. Понякога една добра дума е достатъчен стимул. След това измислих още няколко и така станаха десет. В момента водя преговори с едно българско издателство и се надявам този проект да види бял свят. Нищо повече няма да кажа.

– Няколко думи към читателите на „Форум“…

– Пожелавам на читателите на „Форум“ да вярват на изданието, защото в него работят истински професионалисти. Да бъдат много здрави. Да не се предават. Да не спират да четат и да купуват български книги, защото в България има много добри автори и те заслужават да бъдат прочетени.

Интервю на

Драгомира ГЕОРГИЕВА

Оставете първия коментар към "Поетът Павел Матеев:За мен писането на стихове е акт на изразяване на чувства"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*