Литературен обзор

„Смъртта на Наполеон“

Витаят легенди около кончината на една от най-популярните и магнетични личности в човешката история

Трябва ли да бъде отворена гробницата в Дома на инвалидите? От години витаят легенди за обстоятелствата около кончината на една от най-популярните и най-магнетичните личности в историята на човечеството… Неизлечимо заболяване или посегателство е сложило край на земните му дни? Може би е бил отровен с арсен от някой от близкото му обкръжение? Как е станало пренасянето на тялото през 1840 г. от остров Света Елена до Париж? Негови ли са тленните останки, положени в Дома на инвалидите, или на майордома му Киприани, починал няколко години по-рано? Какви са действителните причини за смъртта на Наполеон? Двете хипотези – за отровителството и за подмяната – смущават общественото мнение и насаждат съмнения и подозрения в масовото съзнание.

Утвърдените френски историци Тиери Ленц и Жак Масе, изследователи на живота и делото на Наполеон, търсят отговори на многобройните въпроси, които се роят в публичното пространство, анализират и разчитат свидетелствата на хора, живели редом с Императора или посветили се на проучване на необикновената му съдба. Съществува ли заговор за мълчание, съхраняващ „удобни” исторически истини? И дали пътят към истината е оскверняването на гробницата на един велик човек?

Авторите

Тиери Ленц директор на Фондацията „Наполеон”, е автор на „Нова история на Първата империя”. Той е генерален секретар на Комитета за издаване на кореспонденцията на Наполеон, от която са излезли шест тома.

Жак Масе – историк, изследовател на изгнанието на френския император на остров Света Елена, е автор на трудове за живота на Наполеон и на биографии на генерал Монтолон и генерал Гурго.

„Мандалата на Магдалена“

Когато пред носа на неповторимата му самоделна лодка, от каменния мост над Канал дю Миди в старата част на френския град Моасак ненадейно пада тялото на млада жена, стиснала в ръка малък куфар, първата мисъл на Марк Ренслър е „Дамата от езерото”…

Когато, по-малко от месец след тази необикновена среща, авантюристът и екзотичната, дългокрака специалистка по лингвистика Марико О’Шонеси се разделят на лондонския кей на Темза, вероятно завинаги, съзнанието им е обладано от всепоглъщащото чувство за крехкостта на земната любов. За времето между онази първа среща и това сбогуване двамата са преплавали стотици километри на борда на „Фолдърол Джестър”, прекосили са Ламанша и са преживели немалко в стремежа си да запазят безценен пергамент и неговите скандални тайни – престрелки с членове на мистериозна неонацистка организация, близки срещи с френската полиция, докосвания до мегалитната вечност, страстна любов и нечовешки изтезания. А дали случайното откритие, заради което им се е случило всичко това, си заслужава направените жертви?

Авторът

Майкъл Брадли е литературният псевдоним на Майкъл Андерсън де Саквил, американец по рождение и канадски гражданин от средата на 60-те години.

Майкъл Брадли е автор на десетки книги, получили висока оценка от критиката, в това число предишните му романи „Отпечатък”, „Факторът Мантучи” и „Тайните общества“. Признат специалист по Светия Граал, той работи като изследовател към филма „Шифърът на Леонардо” и пише научнопопулярна трилогия за Граала, завършваща с издадената „Мечове по залез слънце”. Брадли е носител на литературни отличия от Делхаузи Юнивърсити – наградата „ДеМил” за поезия и наградата „Денис” за проза.

„Вълча нежност“

Малко заселническо градче през зимата на 1867 г. в девствения канадски лес. Брутално убийство, в което може да са замесени бизнес интриги или политически интереси поради археологически древноиндиански артефакт и вълнуващите опити за дешифрирането му, а може би дори любов. В търсене на истината една жена ще срещне многолика галерия от личности – от изпаднал чаровен авантюрист и суров индианец със злодейско лице до маниакален манипулатор, за когото човешкият живот няма стойност. Някои от тях ще искат да разкрият престъплението, а други – единствено да се възползват от него. Романът е удостоен с наградата „Коста Бук” за 2006 г., второ по значимост литературно отличие след „Букър” във Великобритания. Преведен е на повече от 30 езика.

Авторът

Стеф Пени е родена в Единбург, Шотландия. Завършва Бристолския университет със специалности „Философия” и „Теология”, по-късно се дипломира и в Колежа по изкуствата в Бърнмаут, специалност „Филми и телевизия”. „Вълча нежност” е нейният дебютен роман, а признанието, получено от журито на наградите „Коста Бук” през 2006 г., се явява не само свидетелство за качеството на тази творба, но и сигурна предпоставка за бъдеща успешна литературна кариера.

„Проектирай себе си“

„Не всеки е предопределен за величие. Но всички можем да получим живота, който сме проектирали за себе си”, твърди Карим Рашид. Той е съумял да го постигне – в изкуството и на дизайна, и на живота. Без съмнение си струва да пробваме и ние. И да пренесем веселата и игрива пъстрота на тези страници в ума, сърцето, облеклото, къщата и вещите, които ни обграждат, за да бъдат дните ни цветни, ярки и неповторими… Предмет на книгата му е човешкият дизайн. Достъпно и увличащо той разкрива как всеки от нас би могъл да преобрази живота си във всичките му проявления – работа, начин на аранжиране на дома, стил на обличане, хранене, общуване, пътуване, любов, секс, сънуване, та дори и… смърт, за да се превърне в най-съвършената версия на самия себе си. Посланията, които авторът отправя, са плод на собствения му опит, проверени и доказали ефективността си на попрището и в ежедневието на един успял човек с нестандартно мислене, който обича своя „аз”, зареден е с позитивна енергия и живее с наслада.

Авторът

Карим Рашид е световноизвестен дизайнер, създател на повече от 2500 ярки футуристични проекта, в които фантазията не познава граници. Много от творбите му са част от постоянните колекции на 14 престижни музея на изкуствата в света. Наричат го Поета на пластмасата.

ФОРУМ

Оставете първия коментар към "Литературен обзор"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*