Виетнамка с бебе търси помощ да остане при съпруга си в България

Виетнамка с едномесечно бебе търси помощ, за да не бъде екстрадирана в родината си и да остане при законния си съпруг в България. Историята на Фарук и Ан е покъртителна и е тест за добротата и състрадателността на нашенците. Той се казва Фарук и е от село Горско Сливово, тя се казва Ан и е от Виетнам. И двамата са глухонеми. Фарук е със 75% глухота и може да чува със слухов апарат. Изоставен е от родната си майка, когато е само на три месеца и е отгледан от баба си. Завършва средното си образование в специализирано училище в София, след което идва при приятели в Горна Оряховица. Няколко пъти опитва да си намери работа, но заради здравословния проблем, все не успява. Преди няколко години Фарук участва в Олимпиада за глухи и се запознава с Ан. Двамата продължават контактите си във Фейсбук, между тях пламва любов и те ще се женят. През януари тази година разбират, че ще си имат и бебе. Ан идва в България, където на 4 септември ражда момченце – Зухран. Оказва се обаче, че перипетиите пред двамата млади едва сега започват.

За да остане при законния си съпруг, майката трябва да получи статут на временно пребиваващ в България чужденец. А, за да се случи това, тя трябва да представи документ, че има минимум 5000 лв. в банкова сметка. Обяснението на полицейските служители било, че парите са гаранция, че ако остане за по-дълго в страната, след време Ан няма да легне на ръцете на родната социална система.

В същото време обаче хиляди български роми трайно безработни 20 години и повече без проблем източват здравната и социалната ни система и живеят на гърба на държавата. Оказва се обаче, че българското законодателство не е еднакво за всички. Двамата млади не могат да съберат 5000 лв. Те живеят и се издържат единствено с инвалидната пенсия на Фарук, която е в размер на 140 лв. и с помощта, която им оказват техни приятели. Тези приятели обаче не са заможни и няма откъде да съберат петте хиляди лева. Затова две от тях са се заели с амбициозната задача да съберат необходимите пари от хората в цяла България.

Едната от добротворките Жулиета Георгиева разказва, че всъщност е необходимо тези пари да бъдат внесени в банката и да останат там няколко дни, докато бъде издаден документ за тяхната наличност, който документ да бъде представен в служба „Миграция“ към Областната дирекция на МВР. С този документ виетнамката ще получи правото да се яви на интервю и да получи лична карта и статут на временно пребиваващ чужденец в България. След това парите ще бъдат изтеглени от банката и ще бъдат върнати на собственика им. Това обаче трябва да се случи до 24 октомври, за когато е насрочено интервюто. Ако парите не бъдат намерени до тогава, майката ще бъде екстрадирана от България. „Вярвам, че у нас има добри хора, които ще се отзоват и ще помогнат. В крайна сметка става въпрос за двама млади, които се обичат и които не бива да бъдат разделени. Още повече сега, когато си имат и първото си бебенце“, споделя Жулиета Георгиева.

За желаещите да помогнат, банковата сметка е:

BG92SOMB91301063807401

Титуляр: Ан Тх Тхо

Страницата подготви

Иван ГЕОРГИЕВ

Оставете първия коментар към "Виетнамка с бебе търси помощ да остане при съпруга си в България"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*