100-годишнината от смъртта на капитан Христо Бърдаров честваха в Разград

Генерал, депутати и родственици присъстваха на събитията, организирани от инициативен комитет

Инициативен комитет от Разград организира на 24 октомври тържествено честване на 100 – годишнината от смъртта на капитан (майор) Христо Бърдаров и воините от 19-и пехотен Шуменски полк.

На площад „Възраждане“ отец Георги отслужи панихида, в присъствието на народния представител Десислава Атанасова, на кмета на общината д-р Валентин Василев, на председателя на Общинския съвет Надежда Радославова, на областните управители на Разград и Русе Гюнай Хюсмен и Галин Григоров, родственици на Христо Бърдаров и др. Поднесени бяха венци и цветя пред Войнишкия паметник.

След това пред паметната плоча и барелефа, намиращи се на сградата на Клуба на СОСЗР  бе отдадена почит към капитан Христо Бърдаров. На събитието присъстваха новоизбраният председател на ЦС на СОСЗР генерал – лейтетант Златан Стойков, полковник Кирил Парапанов – секретар на Централната контролна комисия на СОСЗР, Искрен Веселинов – депутат от Русе в 44-то Народно събрание, зам.-председател на парламентарната група на Обединени патриоти и зам.-председател на ВМРО, осем родственици от София, водени от проф. д.ф.н. Георги Бърдаров. Проведе се и работна среща с генерал-лейтенант Златан Стойков.

Вечерта в конферентната зала на хотел „Централ“ се състоя Вечер на бойната слава.

Събитието бе под патронажа на д-р Валентин Василев – кмет на община Разград. Почетен председател на Инициативния комитет е проф. д.ф.н. Георги Бърдаров, племенник на капитан Бърдаров. Председател е полк. о.з. Огнян Кирилов – председател на Сдружение „Областен съвет на СОСЗР – Разград“.

Капитан Христо Лазаров Бърдаров е роден в Разград през 1890 г. Постъпва като курсант във Военното на Негово Величество училище в София. За да участва в Балканската война (1912 – 1913 г.), Христо прекъсва обучението си, което завършва след края на войната. По време на Първата световна война е командир на 1-ва картечна рота в 19-и пехотен Шуменски полк, на гарнизон в Разград. Пада убит като герой в сражение с френски части през Първата световна война на кота 1704 на Мокра планина край село Поградец, край град Струга на 19 октомври 1917 г. Погребан е бил в двора на църквата „Св. Георги“ в Струга, където почиват и загиналите за освобождението на града бойци от 23-ти Шипченски полк. Погребението на капитана е на 21 октомври 1917 г. и преминава с военни почести.

Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "100-годишнината от смъртта на капитан Христо Бърдаров честваха в Разград"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*