Деня на румънската армия се отбеляза с панихида за загиналите

Посланикът на Румъния Н. пр. Йон Гъля посети в началото на седмицата Плевен по повод отбелязването на Деня на румънската армия 25 октомври. Той беше придружаван от военния аташе полк. Сорин Раду и отец Налуцо Опре – представител на Румънската православна църква у нас. По традиция в Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” беше отслужена панихида в памет на загиналите за Освобождението на Плевен румънски воини. В знак на признателност от името на Посолството на Румъния и Община Плевен бяха поднесени цветя пред плочата с имената на загиналите румънци на фасадата на Мавзолея, а по-късно и пред бюст-паметниците на полк. Кристодор Черкез и кап. Валтер Мърчиняну в двора на къщата музей „Цар Освободител Александър II”.

По време на среща Н. пр. Йон Гъля и кметът Георг Спартански обсъдиха програмата за честване на 140-ата годишнина от Плевенската епопея, събития, свързани със 100-годишнината от обявяването на Румъния за република, която ще се навърши през 2018 г., поддържането на паметниците на румънската бойна слава на територията на Община Плевен, проекти на плевенската администрация по трансгранично сътрудничество с партньори от северната ни съседка.

Посланикът на Румъния изрази своята благодарност към Община Плевен за това, че съхранява паметта за историческите събития отпреди 140 години и подвига на румънските воини освободители по плевенските земи.

Дипломатите поднесоха цветя в Мавзолея на румънските войни в Гривица и в Главната квартира на Румънската армия в град Пордим.

Величка БОЖИКОВА

Оставете първия коментар към "Деня на румънската армия се отбеляза с панихида за загиналите"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*